Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Maagzweer behandeling
Bij de maagzweer behandeling wordt in de eerste instantie onderzocht naar de oorzaak van de maagzweer. De behandeling wordt voor een groot deel hierop aangepast. Wel worden altijd de bacillen bestreden die verantwoordelijk zijn voor de maagzweer. Kom je bij de eerste tekenen van een maagzweer al bij de huisarts dan zal deze bestrijding vaak al voldoende zijn. Als de bacillen weg zijn geneest de maagzweer in de meeste gevallen vanzelf. Heb je al een lichte pijn in de bovenbuik dan wordt naast de medicatie een rustperiode aangeraden, ook worden stoffen die kunnen prikkelen afgeraden. Dit zijn onder andere alcohol, scherpe kruiden, roken en koffie.

Vooral bij mensen die gevoelig zijn voor een maagzweer kan stress en spanningen leiden tot een chronische maagzweer. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is rust. Om dit te bereiken worden naast de bestrijdingsmiddelen voor de bacillen ook rustgevende medicijnen voorgeschreven. In de meeste gevallen worden therapie├źn aangeraden waarbij men kan leren met minder stress te leven. Yoga en ademhalingstherapie kunnen helpen om stress en spanningen te verminderen. Bij een chronische maagzweer zal men maagzuurremmende middelen als ondersteuning krijgen. Verder wordt een aangepast dieet aangeraden en gezonde levensstijl om een volgende maagzweer te *voorkomen.

Als* een maagzweer gaat bloeden dan wordt men altijd opgenomen in het ziekenhuis. Een maagbloeding kenmerkt zich door veel pijn, zwarte ontlasting en bloed in het braaksel. Zowel de spijsvertering als de stofwisseling kunnen ernstig verstoord zijn. In het ziekenhuis wordt onderzocht of de maagzweer is geperforeerd of dat er sprake is van een geklapte darm. De behandeling is afhankelijk van de uitslag maar er zal wel altijd een operatie aan te pas komen. Na de operatie krijgt men medicatie om ontstekingen te voorkomen en bestrijden. Ook krijgt men vocht en indien nodig bloed toegediend. Bij een geklapte darm wordt het afgestorven stuk verwijdert. Of inkorting van de darm voldoende is of dat er een zijuitgang aangelegd moet worden is afhankelijk van de schade. Een gedraaide darm kan teruggedraaid worden. De maag heeft afhankelijk van de schade tijd nodig om te herstellen. Sondevoeding is eveneens afhankelijk van de schade.