Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Maagzweer oorzaak
Een maagzweer kan door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak liggen ontstekingen aan de basis van een maagzweer. Door een ontsteking in het maagslijmvlies ontstaat een zwakke plek. Het maagzuur dat door de maag zelf wordt aangemaakt kan de maagwand beschadigen als de bescherming van het maagslijmvlies is verzwakt. Deze beschadiging kan vervolgens gaan zweren door het directe contact met het maagzuur. Zweertjes die op deze manier in de slokdarm of in de twaalfvingerige darm ontstaan worden ook maagzweren genoemd omdat deze darmen direct zijn aangesloten op de maag en de maagzweren ook door beschadiging ontstaan.

Mensen die vaak last hebben van maagzuur kunnen een chronische maagzweer ontwikkelen, ook zijn er bepaalde medicijnen die invloed hebben op de werking van de maag en het maagslijmvlies. Bij problemen door medicijnen kunnen er andere medicijnen voorgeschreven worden, Bij mensen die last hebben van een chronische maagzweer worden ontstekingremmende middelen voorgeschreven om ontstekingen van het maagslijmvlies te voorkomen. Bij mensen die gevoelig zijn voor maagzweren is de oorzaak vaak erfelijke aanleg. De uiting van deze erfelijke aanleg ontstaat in de meeste gevallen pas op de volwassen leeftijd.

De oorzaak van een maagzweer moet gezocht worden in een oorzaak voor ontstekingen. Daarbij kom je al snel bij oorzaken die beschadigingen kunnen aanbrengen door eigen toedoen. Een maagzweer kan ontstaan bij roken en bij het nuttigen van teveel alcohol, beide genotsmiddelen kunnen de slijmvliezen irriteren waardoor ontstekingen en vervolgens maagzweren kunnen ontstaan. Ook kan een verkeerd eetpatroon een maagzweer veroorzaken. Mensen met een chronische maagzweer krijgen om deze reden vaak een aangepast dieet om een maagzweer te voorkomen. Bekende oorzaken voor maagzweren zijn té veel spanningen en té veel stress, vooral mensen die gevoelig zijn voor maagzweren lopen veel risico in deze situatie. Hoewel er nog altijd geen reden voor gevonden is blijken maagzweren vaak voor te komen bij mensen met bloedgroep O. Een andere oorzaak dan de bloedgroep kan men hierbij niet vinden voor de maagzweer. In de maag zelf, in de slokdarm en in de twaalfvingerige darm zitten ook bacteriën die een ontsteking van het slijmvlies kunnen veroorzaken waardoor een maagzweer kan ontstaan.