Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Extreme vermoeidheid
Vermoeidheid komt haast even veel voor als pijn en volgens wetenschappelijk onderzoek is dit een klacht welke de kwaliteit van leven ernstig kan bedreigen. Vermoeidheid kan zich voordoen in verschillende vormen zoals: het snel moe raken waardoor men de dingen van alledag niet meer kan doen. Maar ook een algemene zwakte welke ervoor zorgt dat men moeilijk aan iets toe kan komen. Nog een andere vorm van vermoeidheid is die op het mentale vlak met als gevolg dat men zich moeilijker kan concentreren, emotioneel zwak (dit wil zeggen men kan juist snel gaan huilen of lachen) is en last kan hebben van geheugenverlies.

De oorzaken van een ernstige vermoeidheid kunnen op een heleboel vlakken liggen zoals door infecties, veranderingen in het spierweefsel, het moeten houden van een lange bedrust en een verslechterde of verminderde mobiliteit maar ook horen hier vermagering, het niet aan kunnen passen aan bepaalde omstandigheden, bloedarmoede, veranderingen in het metabolisme of mineraal- en hormoonhuishouding bij. Verder kunnen psychologische factoren, het gebruik van medicatie, chemotherapie en bestraling eveneens voor ernstige vermoeidheidsklachten zorgen.

Het vastleggen van de slaap- en waaktijden kan een goed begin zijn om een beeld te krijgen van de ernst en aard van de vermoeidheidsklachten. Aan de ene kant kan er vermoeidheid ontstaan waarbij men een heleboel keren in slaap valt en aan de andere kant kan er een voortdurend gevoel van vermoeidheid optreden zonder dat er sprake is van dit overmatig in slaap *vallen.

Een* goed evenwicht creƫren tussen activiteiten en rust kan helpen om minder vermoeidheidsklachten te krijgen. Verder kan het bevorderen van een goede nachtrust en het vasthouden aan een dag- en nachtritme, samen met ontspanning en afleiding heilzaam werken. Het gebruik van goede voeding zal daarbij ook een goede ondersteuning bieden.

Andere mogelijkheden om vermoeidheid te kunnen bestrijden zijn beperkt. Op de eerste plaats moet worden nagegaan, wat de oorzaak van de vermoeidheid is. Een aantal oorzaken van vermoeidheid zijn immers te verhelpen, zoals bijvoorbeeld stoornissen in de mineraalhuishoudingen, bloedarmoede, het gebruik van medicatie en een slechte nachtrust. Komt men er zelf niet uit dan is hulp van buitenaf eveneens een oplossing.