Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken vermoeidheid
Ieder mens heeft er ooit wel eens mee te maken gehad: vermoeidheid. De één uiteraard wat meer dan de ander maar bekdn zal het zeker zijn. De reden waarom men zich vermoeid voelt kan sterk uiteenlopen en van dag tot dag soms zelfs verschillend. Zo zal de ene persoon al erg vermoeid raken op het moment dat deze een uurtje heeft gewandeld terwijl de ander na een drukke werkdag nog volop energie heeft om van alles en nog wat te ondernemen.

De reden waarom een heleboel mensen last hebben van vermoeidheid is een gebrek aan nachtrust en slaap. Heeft men namelijk een bepaalde tijd niet geslapen dan zal het lichaam gaan reageren door mider actief bezig te willen zijn en soms zelfs door spontaan in slaap te vallen.

Maar ook zware lichamelijk arbeid kan iemand erg moe maken. Maar ook hierbij geldt dat de mate van vermoeidheid van persoon tot persoon zal verschillen wanneer zij gelijke werkzaamheden uit zouden voeren. Uiteraard kan men ook vermoeidheidsklachten krijgen op het moment dat men veel mentale arbeid heeft verricht en voor een lange tijd dus erg geconcentreerd heeft moeten werken.

Nog een reden van vermoeidheid kan worden gezorgd in een aantal aandoeningen zoals diabetes en multiple sclerose (MS). Soms id e vermoeidheid door een aandoening zo ernstig dat men meer dan een dag nodig heeft om weer hiervan bij te komen.

Mensen die een slaapprobleem hebben zullen ook een grotere kans hebben op vermoeidheidsklachten. Men kan bijvoorbeeld denken aan aandoeningen als slapeloosheid of een slaapapneu als het gaat om klachten van vermoeidheid. In veelm gevallen kan men door de onderliggende oorzaak aan te pakken of te behandelen de vermoeidheid verminderen of in het geheel weghalen.

Personen die in ploegendienst werken en dus een onregelmatig slaap en waakritme hebben kunnen eveneens eerder ten prooi vallen aan vermoeidheid. Doordat hun lichaam zich telkens weer opnieuw aan een nieuwe indeling van de dag aan moeten passen kan de biologische klok ontregeld raken en men zich dus vaak vermoeid voelen. Dit verschijnsel is bijvoorbeeld vaak waar te nemen bij mensen in de zorg of bij de politie.