Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Vermoeidheid
Vermoeidheid of moeheid is een staat van het lichaam en de geest waarbij men zich verminderd in staat voelt om nog verdere activiteiten te gaan ondernemen en zich dikwijls ook slaperig voelt. Vermoeidheid is in de regel een gevolg van een zware fysieke- of mentale inspanning of van een lange tijd waarin men niet, of niet voldoende, heeft geslapen. Vermoeidheid kan echter eveneens een teken zijn van een fysieke- of mentale aandoening, zoals onder andere bij hartzwakte, , hersenletsel (bijvoorbeeld in het geval van een beroerte), diabetes of een klinische depressie.

Doordat bij het optreden van vermoeidheid het reactie- en het concentratievermogen af zal nemen, is iemand die moe is niet optimaal in staat om activiteiten uit te voeren welke een voortdurende concentratie en/of een goed reactievermogen vereisen, zoals bijvoorbeeld het besturen van een voertuig of het werken met een machine.

Op het moment dat er sprake is van een snelle vermoeibaarheid samen met één of meerdere andere klachten, zoals een gevoel van malaise, duizeligheid en spierzwakte, kan dat wijzen op het zogenaamde chronische vermoeidheidssyndroom. Het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) is een aandoening welke zich kenmerkt door een inspanningsintolerantie. Met andere woorden een relatief geringe inspanning leidt reeds tot uitputting. Daarbij zal bovendien het herstel meer dan 24 uur duren.

Toch betekent vermoeidheid niet in alle gevallen dat men een ernstige aandoening heeft maar kan men gewoon even rust of slaap nodig hebben om weer goed te kunnen gaan functioneren. Een pauze of een nacht goed slapen doen in dit soort gevallen dan vaak ook wonderen.

Alleen als de vermoeidheid niet over wil gaan na een paar nachten goed slpaen en wellicht wat eerder naar bed gaan is het aan te raden dit te gaan bespreken met de huisarts. Ook wanneer er andere klachten bijkomen zoals ontstekingen of gewichtsverlies dat men niet kan verklaren is een bezoek aan een arts aan te raden omdat er dan een onderliggende oorzaak is voor de vermoeidheid. Door deze te achterhalen en, indien mogelijk, te behandelen kan ook de vermoeidheid vaak worden aangepakt. Dikwijls zal dit niet nodig zijn en is rust de beste remedie.

Wanneer u momenteel bezig bent met afvallen aan de hand van een dieet, zult u wellicht een vermoeid gevoel herkennen. Afvallen zorgt er namelijk voor dat uw lichaam minder energie binnenkrijgt dan deze gewend is, waardoor u automatisch ook het gevoel zult krijgen dat u de beschikking over minder energie...

Een heleboel mensen hebben , van tijd tot tijd, last van vermoeide benen. In sommige gevallen hebben zij dan tijdelijk last van zowel vermoeide benen als van vermoeide voeten, maar vaak is het een klacht welke frequent terug blijft keren. Er zijn een groot aantal oorzaken waardoor men last kan...