Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Slaapapneu
Het slaapapneusyndroom is in de medische wereld de term voor een slaapstoornis waarbij gedurende de slaap perioden voorkomen van ademstilstand. Elk men heeft wel eens te maken met een slaapapneu in zijn, of haar, slaap. Er is echter sprake van een slaapapneusyndroom (SAS) wanneer dit meer dan vijf ademstilstanden in een uur zijn. Daardoor daalt het zuurstofgehalte in de weefsels van het lichaam. De hersenen geven het lichaam dan ook een teken om te ontwaken. Na het wakker worden, dikwijls gebeurt dit met een schok, wordt de ademhaling weer gewoon hervat.

Men maakt echter een onderscheid tussen een centraal slaap apneu syndroon (CSAS) en een obstructief slaap apneu syndroom (OSAS). Het centraal slaap apneu syndroom betekebt dat tijdens de slaap vanuit het ademhalingscentrum in de hersenen te weinig signalen door worden gegeven aan de ademhalingsspieren, waardoor er geen ademhaling plaats zal vinden. Bij een obstructief slaap apneu syndroom klapt de bovenste luchtweg dicht door de wand of tong, waardoor er een afsluiting (obstructie) van de ademweg ontstaat. Dit gebeurt ten gevolge van het tonusverlies van de spieren in de mond en in de keel, en hierdoor wordt men telkens wakker voor men de diepe slaap heeft bereikt, dit wordt ook wel de slow wave sleep fase genoemd. Obstructieve slaapapneu verstoort op een dergelijke wijze de het slaapritme en de slaapopbouw zal een tekort aan slaap tot gevolg hebben. De meeste patiƫnten die lijden aan een slaapapneu hebben echter last van beide vormen.

Oorzaken van het obstructief slaap apneu syndroom zijn erg uiteenlopend. Men kan hierbij denken aan overgewicht, roken, genetische factoren, het hebben van een te korte onderkaak of afwijkingen in het keel-, neus- en oorgebied. Verder kan er sprake zijn van afwijkingen aan de longen van een patiƫnt met het obstructief slaap apneu syndroom. Andere redenen waardoor een dergelijk syndroom zich kan ontwikkelen zijn een te lage tonus van de mond- en keelspieren, bijvoorbeeld door het gebruik van slaapmiddelen of door het zogenaamde uremisch syndroom (dit betekent een chronisch nierfalen). Gevolgen van een obstructief slaap apneu syndroom zijn bijvoorbeeld erg snurken, frequent plots met een schok ontwaken evenals vermoeidheid.

Bij mensen die lijden aan een slaapapneu kan er een onderscheid worden gemaakt tussen een centraal en obstructief slaap apneu syndroom. Bij het centraal slaap apneu syndroom (CSAS) zal tijdens de slaap vanuit het ademhalingscentrum in de hersenen te weinig signaal door worden gegeven aan de spieren die de...

Ongeveer vijf procent van alle mannen heeft last van apneu (bij vrouwen zijn de aantallen een beetje lager), terwijl de meeste mensen zich er zelf niet van bewust zijn dat zij aan deze slaapstoornis lijden. Het probleem wordt door een heleboel huisartsen niet goed onderkend. Dikwijls komen patienten met een...