Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Aarsmaden behandeling
Aarsmaden zijn wormen die in de dikke darm verblijven. De vrouwelijke aarsmaden leggen eitjes in de huid rond de anus. Aarsmaden veroorzaken een infectie die besmettelijk is door na krabben voorwerpen aan te raken maar ook door inademen van stof waar eitjes van de aarsmaden inzit. Aarsmaden komen vaak bij kinderen voor, het risico dat kinderen de infectie overbrengen is groot. Kinderen spelen samen, doen samen werkjes, lenen spullen van elkaar. Kleine kinderen schuiven van de wc bril die andere kinderen weer vasthouden. De aarsmaden behandeling omvat daarom heel wat meer dan alleen het bestrijden van de infectie.

Als een kind aarsmaden heeft is dit niet altijd meteen merkbaar. Het enige wat opvalt als een kind al zelf naar de wc gaat is het krabben. Het kind heeft ontzettende jeuk door de eitjes. ‘s Nachts verergert de jeuk door kruipende wormen rond de anus. Controleer het ondergoed, bed en vooral de ontlasting van het kind. Andere symptomen dan jeuk komen pas als de infectie ernstig is. Aarsmaden zijn witte sliertjes die je ziet bewegen in de ontlasting, maar soms ook op de billen van het kind. Als je kind aarsmaden heeft dan is het belangrijk dat iedereen binnen het gezin met antiwormmiddelen wordt behandeld. Daarnaast moet alles schoongemaakt- en het beddengoed en nachtgoed van iedereen in het gezin uitgewassen worden. Houdt er rekening mee dat alles wat het kind heeft aangeraakt, vastgehouden en zelfs waar het kind gezeten heeft, eitjes kan bevatten. Gebruik tot de infectie weg is allemaal een eigen washandje en eigen handdoek en doe deze meteen in de was.

Waarschuw de school of het kinderdagverblijf. Hygiëne is belangrijk om besmetting te voorkomen. Vooral bij kleinere kinderen zal het speelgoed gewassen moeten worden. Ook op school of het kinderdagverblijf heeft het kind eigen, liefst wegwerphanddoeken nodig. Door de school of het kinderdagverblijf te waarschuwen kunnen zij alert zijn op de signalen. Er kan gevraagd worden om het kind thuis te houden tot de infectie over is. Let op dat er niet aan de anus wordt gekrabd en dat er geen vingers in de mond gestoken worden.