Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Slijm ontlasting
Veel mensen schrikken nogal als ze een slijm laagje op de ontlasting ontdekken. Toch is slijm bij de ontlasting in de meeste gevallen geen reden tot ongerustheid, mits het een klein laagje is. Het slijm dat je bij de ontlasting ziet is afkomstig van het darmslijmvlies en heeft als functie het afstoten van de ontlasting gemakkelijk maken. Ook bij de eerste ontlasting van een baby zie je slijm, in beide gevallen betekend het slijm een goede conditie en prima werking van de stofwisseling. Het laagje slijm kan rond de ontlasting of over de ontlasting liggen. Bij veel slijm over of rond de ontlasting is er meestal sprake van een infectie.

Een infectie in de darmen kan om meerdere redenen ontstaan. In de meeste gevallen is een antibioticakuur voldoende om de infectie op te lossen waarna men weer snel normale ontlasting heeft. Naast infecties kunnen er ook darmaandoeningen ontstaan die veel slijm bij de ontlasting als symptoom hebben. In het slijm kan bloed aanwezig zijn. Daarnaast heeft men bij een darmaandoening meerdere symptomen zoals bijvoorbeeld buikpijn en/ of koorts. Bij baby’s en kleine kinderen kan veel slijm bij de ontlasting wijzen op uitdroging. Als het kindje nog slechts slijm poept is de toestand levensgevaarlijk. Naast het poepen van slijm is het kindje futloos en lijkt contact maken moeilijk.

Een bekende chronische aandoening die slijm bij ontlasting veroorzaakt is het prikkelbaar darm syndroom, ook wel bekend bij de afkorting PDS. Op zichzelf staand is PDS geen gevaarlijke aandoening. Ook bij deze aandoening is slijm bij de ontlasting een symptoom. PDS kan ook op oudere leeftijd ontstaan. Bij de meeste aandoeningen aan de darmen is slijm bij de ontlasting een normaal symptoom, zodra er echter bloed bevindt in het slijm moet er contact opgenomen worden met de arts. Meer slijm dan ontlasting wijst op uitdroging, dit komt het vaakst voor bij baby’s en ouderen. Ook in dit geval is snelle hulp van de arts gewenst. Baby’s en ouderen hebben minder weerstand, uitdroging kan snel fatale gevolgen hebben. Vaak volgt een opname in het ziekenhuis om vocht toe te dienen per infuus.

Harde ontlasting is droge ontlasting. Het is voor het lichaam moeilijk om harde ontlasting te verwijderen. Omdat je slecht naar de wc kunt of soms helemaal niet ontstaat er een ophoping in de darm. Je krijgt buikpijn of buikkrampen omdat de hersenen het signaal wel doorgeven. De beweging van de...

Als je bloed in de ontlasting ziet dan schrik je behoorlijk. Bloed in de ontlasting kan diverse redenen hebben, sommige zijn onschuldig andere oorzaken kunnen behoorlijk ernstig zijn. De hoeveelheid bloed in de ontlasting, de kleur van het bloed of de ontlasting maar ook het patroon, ofwel de vorm die...