Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Pijn onderbuik
Pijn in de onderbuik kan op verschillende manieren gevoelt worden. Je kunt last hebben van krampen, steken, een zeurende pijn, of aanvallen van pijn hebben. Krampen komen het vaakst voor, de krampen kunnen te maken hebben met de menstruatie of een darmaandoening. Bij een darmaandoening is vaak sprake van een virus of infectie in de darmen. De pijn in de buik gaat in dit geval gepaard met diarree, winderigheid en vaak ook last van misselijkheid. De pijn die in de onderbuik gevoeld wordt kan ook een uitstralende pijn zijn.

Bij een uitstralende pijn kan er een probleem zijn met de galwegen, nieren of bijvoorbeeld maag. Kun je niet meer naar de wc en heb je een toenemende pijn in de onderbuik dan kan er een obstructie zijn ontstaan in de galwegen of urinewegen. Je kunt pijn hebben over je hele onderbuik of op een bepaalde plek in de onderbuik. Als je een plek kunt lokaliseren is er meestal sprake van een aandoening aan een van de organen. De pijn kan later wel gaan uitbreiden als er geen medische hulp komt. Zo kunnen ontstoken eierstokken of een ontstoken blindedarm uiteindelijk leiden tot buikvliesontsteking.

Een paar uur pijn in de onderbuik bij een menstruatie is normaal. In de meeste gevallen helpen een pijnstiller en warme kruik om de vervelende uren door te komen. Is de pijn in de onderbuik zeer heftig of blijft deze lang aanhouden dan kan er ook een aandoening zijn aan de baarmoeder of eierstokken. Tussentijdse bloedingen kunnen wijzen op een aandoening evenals pijn bij gemeenschap. De vrouwelijke geslachtsorganen bevinden zich in de onderbuik, als een zeurende, felle- of aanhoudende pijn in de onderbuik ontstaat ga dan altijd naar de huisarts. Verwaarloosde aandoeningen kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Pijn in de onderbuik kan ontstaan door een vleesboom, endometriose, ontstoken eierstokken, maar ook door ontstekingen en infecties als gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening. Een bekende oorzaak van pijn in de onderbuik is een blaasontsteking. Voor bijna alle aandoeningen die pijn in de onderbuik veroorzaken is een behandeling die snel geneest, als je maar tijdig naar de huisarts gaat.

Voor een arts is de aanwijzing druk in de onderbuik een vaag symptoom bij deze klacht. De locatie waar de druk precies gevoeld wordt in de onderbuik, de tijd wanneer de druk het meest ervaren wordt en alleen een drukkend gevoel of ook drukpijn kunnen een en ander soms beter...

Als je pijn krijgt in de onderbuik dan kan de soort pijn die je voelt de arts vaak al een aardige indicatie geven. Daarnaast is de locatie, de hoogte van de pijn en de tijden waarop de pijn het meest ervaren wordt belangrijk bij het stellen van een diagnose. Verschillende...