Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Slechte spijsvertering
Ons hele lichaam bestaat uit verschillende soorten stelsels die ervoor zorgen dat alles goed functioneer. De spijsvertering verzorgt het voedselproces en is hiermee een van de belangrijkste stelsels in ons lichaam. De spijsvertering zorgt voor de opname van voedsel, de verwerking van het voedsel, de verspreiding van de goede voedingstoffen en de afvoer van etensresten en schadelijke stoffen uit het lichaam. Bij een slechte spijsvertering merken we dit direct aan ons functioneren en ons welzijn. Soms veroorzaken we zelf een slechte spijsvertering omdat we te lang laxeermiddelen hebben gebruikt of door ongezonde voeding zoals veel vet.

De oorzaak van een slechte spijsvertering kan door het hele spijsverteringsstelsel ontstaan. Vaak is er een probleem met de slijmvliezen waardoor ontstekingen ontstaan. Ook is het spijsverteringsstelsel gevoelig voor infecties die door bacteriƫn of irritatie ontstaan. Bij spijsvertering problemen vanaf de maag naar de slokdarm ontstaan naast pijn vaak problemen van maagzuur, oprispingen, slechte adem en een doorlopende vieze smaak in de mond. Bij een slechte spijsvertering door een darmaandoening ontstaan problemen met de stoelgang. Dit kan verstopping zijn, diarree, harde ontlasting en dergelijke. De oorzaak van een slechte spijsvertering kan ook een ziekte of aandoening zijn zoals bijvoorbeeld een te traag- of te snel werkende schildklier of het prikkelbaar darm syndroom.

De oorzaak van een slechte spijsvertering kan ook in de maag liggen. Het maagwandslijmvlies kan ontstoken zijn, er kan een maagzweer aanwezig zijn of bijvoorbeeld maagkanker. Je hebt last van een misselijk gevoel, een opgezette buik, hebt pijn in de bovenbuik waar de maag ligt en krijgt eetproblemen. Het opbouwen van gassen in de darmen en een slechte stoelgang zijn het vaakst het gevolg van een slechte spijsvertering. De oorzaak kan de huisarts vaak al vaststellen aan de hand van de overige symptomen. Voor bijna alle oorzaken is een passende behandeling te vinden, sommigen gaan vanzelf weer over. Als er stoelgangproblemen ontstaan dan kunnen voedingsstoffen te kort of te lang in ons systeem aanwezig zijn, hierdoor ontstaan weer heel nieuwe symptomen. Bij een langdurende slechte spijsvertering kunnen ernstige complicaties- en soms zelfs levensbedreigende situaties ontstaan. Ga tijdig naar de huisarts.

Een snelle spijsvertering wordt ontdekt bij een snelle stoelgang. Je hebt last van dunne ontlasting. Dunne ontlasting betekend dat het lichaam geen tijd heeft gehad om belangrijk vocht en zouten te onttrekken aan de massa in de darmen. Door een snelle spijsvertering kan een tekort ontstaan aan onder andere belangrijke...