Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Ontsteking alvleesklier
De alvleesklier ligt in de buikholte achter de maag. De alvleesklier staat eveneens in contact met de bijnier en de nier aan de linkerkant van het lichaam. De alvleesklier heeft een behoorlijke lengte van twaalf tot vijftien centimeter. Een ontsteking in de alvleesklier kan op elke millimeter voorkomen. De ontstekingen in de alvleesklier kunnen acuut ontstaan. Sommige mensen hebben last van chronische ontstekingen in de alvleesklier. De plaats waar de ontsteking zich bevind kan voelbaar zijn in het hoofd, lichaam of staart van de alvleesklier, wat inhoudt dat de pijn zich kan bevinden op de hoogte van de maag, de twaalfvingerige darm maar ook aan de linkerkant bij de nieren.

Een ontsteking van de alvleesklier brengt meestal niet veel problemen met zich mee. Erger- en soms levensgevaarlijk wordt het als er complicaties optreden. Complicaties kunnen pseudo-cysten zijn, infecties, de wand kan scheuren bij de pseudo-cyste of er kan een bloeding aan een bloedvat ontstaan in- of in de omgeving van de alvleesklier. Een ontsteking van de alvleesklier kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld galstenen, maar vaak kan men de oorzaak niet achterhalen. Bij een ontsteking van de alvleesklier ofwel de pancreas is de behandeling afhankelijk van een eventueel gevonden oorzaak en eventuele complicaties. In de alvleesklier kunnen meerdere ontstekingen tegelijk ontstaan. Bij mensen met een chronische ontsteking van de alvleesklier wordt alcoholgebruik mestal afgeraden.

Voor de behandeling van een ontsteking van de alvleesklier wordt de behandeling als eerste gericht op de maag. De maagsappen worden afgevoerd via een slangetje in de neus. Daarnaast worden voeding en vocht toegediend via een infuus. Mensen met een chronische ontsteking van de alvleesklier zullen deze behandeling regelmatig ondergaan. Bij complicaties is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen. Een kleine pseudo-cyste verdwijnt vaak vanzelf, bij een groter formaat moet operatief ingegrepen worden. Ook galstenen worden meestal operatief verwijdert zodat meteen eventueel afgestorven weefsel verwijdert kan worden. Door een ontsteking van de alvleesklier kunnen storingen ontstaan in de bloedsuikerspiegel, de productie en afscheiding van insuline en de productie van het maagzuur. Een snelle diagnose en behandeling zijn dus belangrijk voor onze gezondheid.

Alvleesklier symptomen worden vaak niet meteen als zodanig herkend door een arts. De oorzaak hiervan is dat veel symptomen van een ontsteking van de alvleesklier lijken op een aandoening van de maag al dan niet in combinatie met een ontsteking van de twaalfvingerige darm. De meeste mensen met een ontsteking...