Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Buikgriep
Buikgriep is eigenlijk geen ziekte op zich maar een verzamelnaam voor klachten welke dikwijls worden veroorzaakt door maag- en darmontstekingen (gastro-enteritis). Zoals het geval is bij alle ontstekingen kan ook een darmontsteking samen gaan met en/of het gevolg zijn van een infectie, maar er kan eveneens een ontsteking aanwezig zijn zonder enige vorm van infectie.

De ziekten die onder de noemer buikgriep vallen kenmerken zich door een ontsteking aan de slijmvliezen van de maag en/of de darmen. De meest algemene klachten zijn buikpijn, niet veel, of geen, eetlust, diarree, koorts en overgeven. Indien enkel de maag aan is gedaan dan is er sprake van een gastritis oftewel van een maagontsteking. Indien echter alleen de darmen betrokken zijn bij de klachten dan wordt er gesproken van een enteritis, ook wel een darmontsteking geheten.

Buikgriep kan zijn veroorzaakt door een besmettelijk virus zoals onder andere het norovirus, een bacterie bijvoorbeeld Salmonella (met name in ontwikkelingslanden) of door de aanwezigheid van een parasiet zoals de Entamoeba histolytica.

De behandeling het meest wordt gepast in het geval van buikgriep is bij zowel kinderen als bij volwassenen rehydratie, dit houdt in: een aanvulling geven van het vocht dat tijdens het ziekteproces verloren is gegaan. Daarvoor zijn speciale rehydratievloeistoffen op de markt gebracht waarvan ORS, wellicht wel het meest bekende, voor beeld is..

Wordt de buikgriep door bacteriële ontsteking veroorzaakt, dan is er medicatie beschikbaar. Het gebruik van middelen tegen diarree kan helpen op het ogenblik dat men te maken heeft met een bacteriële ontsteking. Middelen op basis van actieve kool (zoals bijvoorbeeld het middel Norit) zorgen ervoor dat de schadelijke stoffen die zich in het maag-darmkanaal bevinden worden opgenomen en door middel van de ontlasting het lichaam weer zullen *verlaten.

Dikwijls* wordt gedacht dat de normale manier van eten niet kan worden voortgezet tijdens buikgriep, maar aangezien het vaststaat dat dit kwaad kan, en volgens deskundigen de normale manier van eten juist wel goed is, hoeft men zich daar geen zorgen over te maken. Eveneens is er geen bewijs dat het verstandig is om het laatste maal circa drie uur voor het bedtijd te gebruiken.

Op het moment dat men lijdt aan buikgriep gaat men niet alleen vaker naar het toilet dan normaal gesproken het geval zou zijn, ook scheidt het lichaam een grotere hoeveelheid vocht uit doordat de darmen minder goed hubn werk doen. De kans op uitdroging is dus een reële dreiging bij...

Elk jaar worden er een heleboel mensen besmet door zogenaamde norovirussen. Veel mensen kennen alleen de Salmonella bacteriën, welke problemen kunnen veroorzaken op het moment dat men deze binnen krijgt na het nuttigen van rauwe kip of rauwe eieren. Norovirussen zijn echter een aanzienlijk groter probleem doordat deze in grotere...