Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Griep genezen
Griep heeft, zoals eveneens het geval is met de meeste virusziekten, zijn beloop nodig. Indien men griep heeft, kan men een pijnstiller zoals bijvoorbeeld paracetamol gebruiken om spierpijn en hoofdpijn te verlichten en de koorts minder laten worden. In sommige landen zijn antivirale middelen beschikbaar voor de behandeling van bepaalde griepinfecties (zoals influenza A). Dergelijke medicatie hebben echter wel bijwerkingen. De meest nieuwe categorie medicatie tegen griep onderdrukken de vermeerdering van het virus. Deze kunnen de periode dat men ziek is met één tot tweeënhalve dag korter maken, mits de behandeling binnen 48 uur na het openbaren van de eerste verschijnselen worden gestart. Voor bepaalde risicogroepen: oudere personen en mensen die reeds ziek zijn, is het verstandig om, voordat het griepseizoen is begonnen, een griepprik te gaan halen.

De enige methode waarvan is bewezen dat deze efficiënt werkt ter preventie is een vorm van vaccinatie (de zogenaamde griepprik). Antivirale medicatie, zoals Relenza (zanamivir), Amantadine en Tamiflu (oseltamivir), kunnen griep eveneens voorkomen, maar worden eerder toegepast bij mensen welke reeds ziek zijn. Deze middelen remmen niet alleen de besmetting maar zwakken eveneens de verschijnselen die de griep met zich meebrengt af.

Echt griep genezen is dus eigenlijk niet mogelijk. Men kan het best gewoon uitzieken en de symptomen bestrijden. In de meeste gevallen betekent dit, dat men een pijnstiller als paracetamol in kan nemen om de hoofd- en spierpijn te kunnen bestrijden. Ook koorts zal door de paracetamol minder worden.

Verder is voldoende rust de beste remedie om de griep het beste te kunnen doorstaan. Uiteraard dient men ook voldoende te drinken, zeker op het moment dat men koorts heeft, om uitdroging van het lichaam te kunnen voorkomen. Als men zich te ziek voelt om te eten dan kan men dit voor een paar dagen wel wat minder doen maar beter is wel om te proberen wat aansterkend voedsel binnen te krijgen. Het lichaam verbruikt namelijk veel energie door het afweerproces tegen het griepvirus.

Nadat men is genezen een bepaalde soort griep zal het lichaam tegen deze griepvariant antistoffen aanmaken waardoor men bij een volgende besmetting zich minder ziek zal voelen.