Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Verschil tussen griep en verkoudheid
In het algemeen zal een arts zijn diagnose griep baseren op zogenoemde klinische symptomen. Het kan echter lastig zijn om een onderscheid te maken tussen griep en andere infecties aan de luchtwegen. Gedurende een griepepidemie, blijkt zestig tot zeventig procent van de mensen met duidelijke op griep lijkende verschijnselen eveneens werkelijk met het virus geïnfecteerd te zijn. Of men werkelijk griep heeft, kan worden onderzocht door met behulp van een wattenstaafje wat neus- of keelslijm af te nemen en dit in een laboratorium te testen op de aanwezigheid van één of meerdere griepvirussen.

Een heleboel mensen verwarren een gewone verkoudheid met de griep. Van griep is men vaak ernstiger ziek dan van een verkoudheid. De verschijnselen van een verkoudheid verdwijnen bovendien in het algemeen ook eerder en eventuele complicaties zoals bijvoorbeeld het ontstaan van een longontsteking komen maar zelden voor.

De verschijnselen van een verkoudheid zijn: niezen, een loopneus, waterige ogen en pijn in de keel. Dergelijke symptomen zijn beperkt tot het bovenste gedeelte van de luchtwegen. Het hebben van koorts en spierpijn komen in het algemeen niet voor bij een verkoudheid.

Een infectie met het rhinovirus (beter bekend als het verkoudheidsvirus), respiratoir syncytieel virus (RSV), parainfluenzavirus of adenovirus geeft een aantal symptomen welke eveens dikwijls bij een infectie met het griepvirus voor kunnen komen.

Bij verkoudheid is er in veel minder gevallen sprake van een epidemie, laat staan een pandemie, waardoor er veel minder grote groepen mensen in één keer mee te maken zullen krijgen dan wanneer het een bepaald griepvirus betreft. Bij verkoudheid worden bovendien geen drastische maatregelen getroffen op het ogenblik dat er veel mensen mee te maken hebben op hetzelfde moment. Bij griep is dit wel het geval en zal er zelfs een vaccinatieprogramma op worden gestart om het aantal slachtoffers zo laag mogelijk te kunnen houden.

Tegen verkoudheid vindt over het algemeen geen vaccinatie plaats omdat de verschijnselen hiervan niet zo’n verstrekkende gevolgen kunnen hebben als een infectie met een griepvirus. Voor sommige mensen in de samenleving kan dit immers een dodelijke afloop hebben of ernstige complicaties met zich meebrengen waardoor men extreem ziek wordt.