Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Griepvaccin
Zoals ook het geval is bij een groot aantal andere virusziekten heeft griep zijn beloop nodig. Zodra men griep heeft, kun men een pijnstiller, zoals bijvoorbeeld paracetamol, innemen om de hoofdpijn en spierpijn te kunnen verlichten en eveneens de koorts te kunnen verminderen. In bepaalde landen zijn diverse antivirale middelen te verkrijgen als vorm van behandeling van een aantal soorten griepinfecties (bijvoorbeeld influenza A). Dit soort middelen hebben echter wel bepaalde bijwerkingen waar men rekening mee dient te houden. De meest recente categorie medicijnen die in kunnen worden gezet tegen griep onderdrukken de vermeerdering van het virus. Deze kunnen de ziekteperiode met één of twee dagen verkorten, onder voorwaarde dat de behandeling binnen 48 uur na het verschijnen van de eerste symptomen is gestart. Voor de risicogroepen (zieken en men op oudere leeftijd) is het beter om voordat het griepseizoen van start gaat, de griepprik te halen (vaccinatie) onder andere bij de eigen huisarts..

Het vaccineren tegen griep is mogelijk, maar door het gemak waarmee het virus zich aanpast (door middel van mutatie) dienen er ieder jaar weer nieuwe vaccins ontwikkeld worden, en zal men elk jaar een bezoek aan de huisarts moeten brengen om een nieuwe griepprik te krijgen. De samenstelling van het nieuwe vaccin wordt gecoördineerd door de wereldgezondheidsorganisatie. Dergelijke vaccins zijn werkzaam tegen de virussen waarvan deskundigen vermoeden dat deze het aankomende jaar toe zullen slaan.

Met name mensen die een verhoogd risico op het krijgen van griep of waarbij de complicaties mogelijk ernstige gevolgen kunnen hebben, komen doorgaans in aanmerking voor het krijgen van zo’n griepprik. Op deze manier krijgt het lichaam dode, of verzwakte, virussen in het lichaam gespoten. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam hier antistoffen tegen aan zal gaan maken zonder dat men werkelijk ziek zal worden.

Op het moment dat men toch in contact komt het een griepvirus waarvoor men gevaccineerd is dan zal de ziekte minder heftig verlopen of men zal helemaal niet ziek worden. Na het krijgen van de griepprik kan men zich soms overigens een paar dagen niet lekker voelen of een pijnlijke plaats overhouden aan de griepprik.