Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Middenoorontsteking
Een middenoorontsteking, oftewel otitis media, is een ontsteking die zich in het middenoor bevindt. Het is een veel voorkomende aandoening, met name bij kinderen. Vaak gaat een middenoorontsteking vanzelf weer over zonder dat er een behandeling nodig is. In bepaalde gevallen is het beloop echter meer agressief en is verdere behandeling wel noodzakelijk. Schade aan het gehoor is uiterst zeldzaam en treedt enkel op bij een langdurige verwaarlozing van de oorontsteking met een zogenaamd loopoor.

Otitis media acuta is de medische benaming voor een acute middenoorontsteking als gevolg van een bacteriële infectie. Bij de inspectie van het aangedane oor zal zich een rood en uitpuilend trommelvlies tonen. Er kan een spontane perforatie van het trommelvlies ontstaan met als gevolg een loopoor. Men heeft (soms erge) pijn in het oor, hoort aan de aangedane zijde minder goed; vaak zwellen eveneens een paar lymfklieren in de hals aan de aangedane kant op. In sommige gevallen is er tevens een algemene malaise, al dan niet met koorts. Wanneer een loopoor niet juist wordt verzorgd dan kan deze een lijmoor worden. De bacteriën die verantwoordelijke zijn, zijn voornamelijk stafylokokken, streptokokken, pneumokokken, Moraxella catarrhalis en Haemophilus influenzae.

Otitis media serosa is een aandoening, waarbij op de eerste plaats de afvoer van vocht uit het middenoor is belemmerd door het dichtzitten van de Buis van Eustachius door de zwelling van het slijmvlies. Het vocht kan bacterieel geïnfecteerd worden met als gevolg toenemende klachten van pijn en koorts. Eveneens zonder infectie geeft de otitis media serosa klachten zoals onder andere gehoorverlies. Het trommelvlies kan licht uitpuilen en beweegt niet of nauwelijks. De afwijking gaat dikwijls na enkele maanden spontaan weer over, maar geeft in deze tijd wel klachten zoals de eerder genoemde doofheid en drukgevoelens in het oor dat is aangedaan. Otitis media serosa kan eveneens ontstaan na otitis media acuta, door een blokkade van de neuskeelholte voornamelijk als gevolg van een grote neusamandel. Een goede behandeling is de plaatsing van een trommelvliesbuisje voor de beluchting van het middenoor, waardoor de taak van de buis van Eustachius overgenomen zodat er zich geen vocht in het middenoor ophoopt.

Otitis media acuta en Otitis media serosa zijn een tweetal medische termen die beide een vorm van middenoorontsteking aanduiden. In het eerste geval betreft het een acute middenoorontsteking die het gevolg is van een bacteriële infectie. Bij het inspecteren van het oor zal zich een rood en uitpuilend trommelvlies laten...

Een middenoorontsteking (otitis media) is een ontsteking van de ruimte die ligt achter het trommelvlies. Een dergelijke ontsteking komt met name vaak voor bij kinderen nadat zij verkouden zijn geweest, een infectie van de neusamandel hebben gehad en bij infectieziekten zoals bijvoorbeeld roodvonk en mazelen. Bacteriën uit de keel bereiken...