Salmonella typhi en de paratyfus bacteriën veroorzaken normaal gesproken septicaemia en hebben ziektes als tyfus of tyfoïde-achtige koorts bij de mens tot gevolg. De verschijnselen van overige vormen van salmonellose zijn in de regel milder.
Acute symptomen van een besmetting met Salmonella zijn misselijkheid, braken, krampen in de buik, diarree, hoofdpijn en koorts. Chronische gevolgen van een dergelijke besmetting kunnen zijn: artritische verschijnselen welke zich drie tot vier weken na de acute verschijnselen kunnen openbaren.
De Salmonella bacterie heeft ongeveer 6 tot 48 uur nodig om een slachtoffer ziek te maken. De periode die ligt tussen het moment van besmetting en het optreden van zie4kteverschijnselen wordt ook wel de incubatietijd genoemd. Er zijn bovendien maar 15 tot 20 cellen nodig om iemand ziek te kunnen maken. Het exacte aantal is afhankelijk van de leeftijd en de gezondheidstoestand van de persoon welke de gastheer van de bacterie vormt en met welke stam men is geïnfecteerd.
De duur van de acute symptomen van een besmetting met de Salmonella bacterie houden één tot twee dagen aan, maar dit kan eveneens langer duren afhankelijk van de toestand van de gastheer, de dosis en de kenmerken van de bacteriestam.
De4 reden dat men ziek wordt van een besmetting met een salmonella bacterie is dat deze de darmholte binnendringen en passeren naar het darmepitheel van de dunne darm leidt tot een ontsteking. Er is door de wetenschap bewijs voor gevonden dat er wellicht een enterotoxine aan wordt gemaakt, mogelijk gebeurt dit in de darmcel.
Men kan worden besmet door het eten van zogenaamd verdacht voedsel zoals onder andere rauw vlees of gevogelte, melk(producten), eieren, vis, garnalen, kokos, gisten, gedroogde gelatine, sauzen en dressings, cacao en pindakaas.
