Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Beter slapen
Steeds meer mensen hebben problemen om in slaap te komen en om door te slapen. Of het drukke leven van vandaag met de slaapproblemen te maken heeft is nog niet bewezen. Toch kan het wel indirect te maken hebben met slaapproblemen als er voor het slapen gaan niet voldoende rust genomen wordt. Beter slapen doe je alleen als je het lichaam en de geest voorbereid op de nachtrust. Je hersenen en je lichaam moeten op de ruststand gezet worden. Door van de voorbereiding een dagelijks ritueel te maken raakt je lichaam hieraan gewend. Je hersenen pikken de signalen op waardoor je beter slaapt.

Voor alle leeftijden is een vast slaap- en waakritme belangrijk. Een ingestelde bedtijd en ontwaaktijd bevordert beter slapen. Neem een uur voor je naar bed gaat de tijd om te ontspannen. In dit uur gaan je vitale delen alvast langzaam naar de ruststand. Je spieren komen tot rust, je hartslag gaat langzamer, je bloeddruk zakt. De rusttijd voor je naar bed gaat kun je vergelijken met het op standby zetten van je televisie. Je bent er nog wel, maar doet even niets, verbruikt geen energie meer. Het is belangrijk om in deze tijd niet meer te eten, dit voert het energiegehalte weer op waardoor je lichaam weer actief word. Drink ook niet meer teveel, als je teveel drinkt wordt je sneller en vaker wakker om te plassen.

Om beter te kunnen slapen moet de omgeving waar je slaapt rustig zijn. Let ook op de omgeving van de kinderkamer als je kinderen hebt die niet goed slapen. De slaapkamer moet rustig ingericht zijn. Maak de slaapkamer ook niet te warm. Je moet jezelf warm, comfortabel en veilig voelen in bed om beter te kunnen slapen. Een koele kamer en warme dekens geven dat veilige gevoel. Doe de ramen dicht om geluid buiten te sluiten en hang gordijnen of luiken neer waar geen licht door kan. Soms kan melatomine helpen om beter tot rust te komen en om beter te slapen. Als beter slapen wordt belemmerd door een slaapstoornis kun je beter hulp zoeken bij de huisarts.