Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Slaapapneu
De nachtrust is belangrijk voor de gezondheid van de mens. Tijdens de nachtelijke uren herstellen de spieren en weefsels van hun actieve dagtaak en komen tot rust. Bij mensen met slaapstoornissen krijgt het lichaam geen kans om te herstellen en te rusten, ook de hersenen blijven continu actief. Het gevolg is dat het functioneren overdag steeds moeizamer gaat. Mensen met slaapstoornissen worden steeds vermoeider, verliezen hun concentratie en kunnen zelfs lichamelijke klachten krijgen. Slaapapneu is zo’n slaapstoornis die een grote invloed heeft op het dagelijks leven. Bovendien kan de partner mee gaan lijden met deze stoornis. Niet alleen de persoon met slaapapneu wordt wakker, ook degene die naast hem of haar *ligt.

Het* is meestal zelfs degene die ernaast ligt die het eerst de slaapapneu ontdekt. De reden hiervoor is het opeens stil vallen van het geluid naast je en de schok waarmee het lichaam weer opgestart wordt. Bij een slaapapneu stopt iemand opeens met ademhalen. Veel slaapapneu patiënten snurken waardoor het opeens helemaal stil valt. Als de ademhaling terugkomt gebeurt dit dan ook meestal met een schok van het lichaam en een krachtig snurkgeluid. Wordt je als partner niet wakker van het stilvallen, dan zeker van het opstarten. Ook de slaapapneu patiënt schrikt wakker met een stikkend gevoel. Een slaapapneu kan chronische vormen aannemen waardoor de aanvallen flink in aantal kunnen toenemen per uur.

Voor een slaapapneu bestaan verschillende oorzaken. Vaak ontstaat een slaapapneu bij mensen die op de rug slapen. Ook overgewicht is een typisch probleem bij slaapapneu patiënten. Mensen die veel alcohol drinken of regelmatig slaapmiddelen gebruiken kunnen een slaapapneu ontwikkelen. Maar ook lichamelijke afwijkingen kunnen een slaapapneu veroorzaken. Deze afwijkingen bevinden zich in de bovenste luchtwegen zoals een verslapte huig, vergrootte amandelen of een neusschot dat scheef staat. Met een beugel voor de keelholte of een zuurstofkapje kan een aanval worden voorkomen. Ook minder alcohol en slaapmiddelen kunnen helpen. Is er een medische oorzaak dan kan een operatie slaapapneu genezen. Ook als slaapapneu wordt veroorzaakt door overgewicht kan de aandoening verdwijnen als men de nodige kilo’s verliest, vraag zo nodig de hulp van een diëtiste.