Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Slaapproblemen kinderen
Elke ouder kent wel die tijd dat een kind niet naar bed wil, het slapen niet wil lukken of een kind dat in bed ligt te huilen. Ook kent iedereen de tijd dat je ‘s nachts wakker word gemaakt met een “ik kan niet slapen” of “ik heb eng gedroomd”. Bij veel kinderen is dit een fase en gaat het vanzelf weer over. Erger is het als het kind slaapproblemen heeft. Slaapproblemen bij kinderen hebben een negatief effect op het hele gezin. Nacht na nacht kan het kind huilen, krijsen of gaan wandelen door het huis. Het is belangrijk om er achter te komen wat de slaapproblemen veroorzaakt. Ook moet je proberen om het kind te laten wennen aan een slaapritme. De leeftijd van de kinderen speelt hierbij een belangrijke rol.

Bij baby’s kunnen de slaapproblemen soms weken aanhouden. De huilbaby is een bekend gegeven. Soms helpt het om het kind voor de nacht in een warm badje te doen. Hoe zenuwslopend deze tijd ook is, het is écht een periode. Bij peuters kan het zijn dat het kind moet wennen aan alleen slapen in een groot bed, vooral peuters die regelmatig bij de ouders hebben geslapen vertonen slaapproblemen als de overstap wordt gemaakt. Het is belangrijk dat het kind op vaste tijden naar bed gaat. Bij peuters en kleuters kan een slaapritueel helpen. Kinderen zijn gevoelig voor signalen, zorg ervoor dat het kind in een ontspannen omgeving naar bed gaat. Vecht eventuele ruzies later uit. Kinderen verwerken net als volwassenen veel emoties en angsten in hun slaap.

Slaapproblemen bij kinderen worden vaak veroorzaakt door nachtmerries. Ontspannen voor het slapen gaan kan soms de nachtmerries voorkomen. Probeer er vooral bij een kind dat naar school gaat om erachter te komen of het kind problemen heeft. Klikt het met andere klasgenoten en de leerkracht, wordt het kind niet gepest, is de leerstof niet te moeilijk. Ook kinderen kunnen slaapproblemen krijgen door zorgen en kinderproblemen. Blijven de slaapproblemen aanhouden en kom je er niet achter wat er met het kind aan de hand is ga dan mee naar de huisarts.