Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Nachtrust
Net zoals goed bewegen belangrijk is voor het lichaam en de geest is ook een goede nachtrust belangrijk. Tijdens de nachtrust moeten de hersenen, spieren en zenuwen tot rust kunnen komen om gedurende de dag voldoende te kunnen functioneren en presteren. De gevolgen van een slechte nachtrust zijn de volgende ochtend al voelbaar. Mensen die in verschillende ploegen werken moeten bijna altijd eerst wennen aan een nieuw ritme, vooral het slapen overdag in plaats van ‘s nachts kan hen behoorlijk opbreken. Het is belangrijk om de nacht na te bootsen in de omgeving. De hersenen moeten het signaal opvangen dat het tijd is om te slapen.

Het lichaam reageert op prikkels vanuit de hersenen. Van kind af aan leer je dat het ‘s nachts donker en stil is en dat het dan tijd is om te rusten. Het is soms even wennen maar je hersenen herkennen deze signalen weer snel als je een vast ritme aanhoudt. Zorg voor een rustige omgeving, geen muziek, televisie en als het kan geen geluiden van buiten. Slaap je aan de straatzijde dan kan het vooral bij mensen die in ploegen werken belangrijk zijn om naar de achterzijde te verhuizen, ook al is dit maar tijdelijk. Zorg voor donkere gordijnen of luiken die kunnen sluiten zodat het donker is op de slaapkamer.

Creëer een ritme waar je hersenen op reageren, vooral voor ploegenwerkers en bij mensen met slaapproblemen helpt een ritme voor een goede nachtrust. Een ritme is dezelfde dingen doen voor je de lamp uitknipt. Probeer een uur voor je gaat slapen goed te ontspannen. Je spieren moeten rustig zijn en je hersenen ontspannen. Drink in dit laatste uur geen koffie meer als je hier gevoelig bent en eet niet meer, ook geen chips of snacks, eten geeft extra energie. Lees in bed nog een halfuurtje of maak een puzzel die niet te moeilijk is. Ga nog eenmaal plassen en knip de lamp uit. Sta niet op en laat de lamp uit ook als het niet meteen lukt. Net zoals jij aan nieuwe dingen moet wennen moeten je lichaam en geest dat ook.