Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Kan niet slapen
Soms zijn er omstandigheden waardoor slapen gewoon niet schijnt te lukken. Het niet kunnen slapen kan veroorzaakt worden door een lichamelijk probleem, psychisch probleem of een verstoord nachtritme. Als een kind niet kan slapen kan het de hele familie wakker houden. Ook een kind dat slecht slaapt kan niet slapen bij de ouders veroorzaken. Het kind gaat netjes op tijd naar bed en wordt wakker als jullie willen slapen. Bij veel gezinnen slaapt uiteindelijk het kind heerlijk rustig tussen vader en moeder in terwijl zij “over hun slaap” heen zijn. Het niet kunnen slapen is slecht voor de gezondheid als dit langdurig aanhoudt.

De hersenen en het lichaam hebben rust nodig. Niet kunnen slapen leidt tot concentratiestoornissen overdag, prikkelbaarheid en soms zelfs lichamelijke problemen. Het is belangrijk om de reden te achterhalen waarom slapen zo moeilijk lijkt te zijn. Soms is de hulp nodig van de huisarts of een slaapcentrum om de oorzaak te achterhalen. Is de oorzaak een slecht slapend kind dan moet hier naar de oorzaak gezocht worden. Praat met het kind, maar luister vooral als het kind wat vertelt. Soms heeft het kind problemen op school of angsten die nachtmerries veroorzaken. Schroom zeker niet bij een kind om de hulp van de huisarts in te roepen als je kind met een “ik kan niet slapen” elke nacht aan je bed *staat.

Zeker* kinderen hebben hun slaap hard nodig. Voor de groei en de ontwikkeling van kinderen is een goede nachtrust belangrijk. Veel slaapproblemen ontstaan als het kind lang bij de ouders geslapen heeft en opeens naar een eigen kamer moet, maar ook als het kind een ander bed krijgt. Bij een druk kind kan onvoldoende ontspanning voor het slapen de oorzaak zijn. Veel kinderen dromen, door enge dromen kunnen zij wakker schrikken. Zorg voor een vaste bedtijd en vast ritme voor het slapen. Ontspannen gaan slapen is belangrijk. Laat het kind voor het naar bed gaat baden. Let goed op dat het kind geen enge programma’s kijkt of spelletjes speelt op de computer. Lees een ontspannend verhaaltje voor als het kind in bed ligt.