Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Wakker worden
Wakker worden doet iedereen op een eigen manier. De ene mens slingert vrolijk de benen over de rand van het bed en staat meteen op, de ander wil eerst nog even rekken. Langslapers gebruiken vaak de snooze knop van de wekkerradio zodat ze en paar maal wakker gemaakt worden. Oudere mensen moeten vaak niet alleen eerst even wakker worden, maar ook eerst “in de benen” komen. Aan het wakker worden en het begin van de nieuwe dag merk je of mensen goed geslapen hebben. Mensen met slaap problemen hebben moeite met opstaan, ze moeten zich uit bed slepen en zijn al moe voor de dag begint.

Veel mensen schrikken wakker van de wekker waardoor men meteen een stoot adrenaline krijgt. Inmiddels is bewezen dat langzaam wakker worden beter is. Van constant wakker worden, of uit je slaap gerukt worden kan je bioritme verstoord raken. Het beste voorbeeld hiervan is een jonge moeder. Hoewel de moeder jong is en een goede conditie heeft kan een baby die nog nachtvoeding nodig heeft de moeder slopen. Ze schrikt wakker door het huilen, moet meteen opstaan en energie verbruiken. Door dit verstoorde ritme wordt de moeder vooral moe. De wake-up light, bandjes met fluitende vogeltjes of zachte muziek op de radio zorgen voor een natuurlijk ontwaken door licht of zacht geluid. De hersenen geven het signaal door waardoor het besef langzaam doordringt.

Wakker worden kan ook gedurende de nacht meerdere malen gebeuren door verschillende oorzaken. Deze oorzaken zijn niet altijd bekend, een onderzoek is zeker aan te raden als dit wakker worden langdurig gebeurt. Het lichaam en de geest hebben deze rust en ontspanning nodig. Het wakker worden kan veroorzaakt worden door een slaapstoornis of door een verstoord- of ontbrekend slaapritme. Veel mensen die gedurende de nacht meerdere malen wakker worden, slapen overdag omdat zij oververmoeid raken. Ze verliezen hun concentratie en kunnen snel geïrriteerd raken. Het continue wakker worden verstoord de kwaliteit van leven. Ga naar de huisarts als het wakker worden je functioneren en sociale leven verstoord. In de meeste gevallen kan er een oplossing voor je slaapprobleem gevonden worden.