Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Goed slapen
Voor sommige mensen is goed slapen geen probleem, voor anderen lijkt goed slapen een onhaalbare droom. Goed slapen is afhankelijk van de slaapbehoefte. Volwassenen moeten voor hun lichamelijke- en geestelijke welzijn zeker zeven uur per nacht slapen, ouderen volstaan meestal prima met zes uur slaap per nacht en bij kinderen is tien tot twaalf uur slaap per nacht de aangegeven grens. Deze grenzen kunnen per persoon verschillen. Een deel van het slaappatroon ligt in de genen. Zo heb je echte langslapers op elke leeftijd maar ook kinderen die voldoende hebben aan acht uur slaap.

Feitelijk kun je stellen dat goed slapen betekend dat je gemakkelijk in slaap valt, kunt doorslapen en dat je fris en uitgerust wakker word. Ook hier kunnen uitzonderingen de regel bevestigen, er zijn namelijk ook mensen die gedurende de nacht bewust wakker worden, zich omdraaien of zelfs even gaan plassen, terug gaan liggen en weer doorslapen. Ook deze mensen worden uitgerust wakker in de ochtend. Bewust wakker worden betekend dat je weet dat je wakker bent geweest en soms zelfs hoe laat. Mensen worden vaker per nacht wakker zonder dat zij dit weten. Goed slapen kan niet iedereen, maar je kunt het vaak wel leren.

Een goed waak- en slaapritme werkt goed slapen in de hand. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd weer op, ook in het weekend. Zorg dat je ontspannen gaat slapen, praat ruzies uit, ontspan met een boek of neem voor je gaat slapen een douche of bad. Zorg voor een koele, rustige en donkere slaapkamer. Slecht tot rust kunnen komen en niet goed slapen kunnen ontstaan door een melatomine tekort, probeer of supplementen helpen. Ook kan een kruidenthee voor een goede nachtrust helpen voor je gaat slapen. Eet niet meer na negen uur ‘s avonds en zeker niet vlak voor je naar bed gaat. Laat je lichaam wennen aan het nieuwe slaapritme, het duurt even voor je hersenen de signalen oppikken en aan je lichaam doorgeven dat het bedtijd is. Kun je na een paar weken nog niet goed slapen ga dan naar de huisarts.