Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Slaapstoornissen
Een goede nachtrust is belangrijk voor de mens. Toch zijn er veel mensen die last hebben van regelmatig wakker worden gedurende de nachtelijke uren. Door de onderbroken nachten gaat men zich vooral oververmoeid en futloos worden. De concentratie verzwakt gedurende de dag en de zenuwen kunnen tot het uiterste gespannen staan. Als mensen regelmatig wakker worden of het gevoel hebben niet geslapen te hebben spreekt men over een slaapstoornis. Een keertje wakker liggen of een periode slecht slapen heeft iedereen wel eens. Bij slaapstoornissen beïnvloed het slaapgedrag de kwaliteit van leven.

Aan sommige slaapstoornissen kan wat gedaan worden, aan anderen niet. Soms is er een psychische oorzaak zoals angst. De slaapstoornissen die door angst ontstaan uiten zich vaak in nachtmerries. De angst kan werkelijk aanwezig zijn of men heeft angst voor dingen die kunnen gebeuren. Nachtmerries komen op alle leeftijden voor. Een andere bekende slaapstoornis die veel kinderen en volwassenen kan overkomen zijn rusteloze benen. Je schrikt wakker door een ongecontroleerde van meestal een been. Het lijkt of je in een put stapt of naast een stoeprand. Mensen met rusteloze benen gooien de benen gedurende de nacht vaak in de lucht. Door het wakker schrikken komt adrenaline vrij en krijgt men extra energie, in slaap vallen na wakker schrikken gaat vaak moeilijk. Ook slaapwandelen is een slaapstoornis, bij slaapwandelen schrikt men niet wakker maar gaat terug naar bed. Toch zorgt ook slaapwandelen door de energie die in de slaap verbruikt wordt voor vermoeidheid.

Bekende slaapstoornissen waarvoor hulp gevonden kan worden in de vorm van slaaptherapie, os hulpmiddelen zijn insomnie waarbij inslapen en doorslapen moeilijk gaat. Apneu waarbij men wakker schrikt omdat de ademhaling stokt en narcolepsie waarbij men juist voortdurend in slaap valt. Narcolepsie kan ontstaan op zichzelf maar ook als tweede slaapstoornis naast een slaapstoornis waarbij men ‘s nachts niet voldoende slaap krijgt. Voor bijna alle slaapstoornissen helpt een beter waak- en slaap ritme. Bij apneu kan een medische ingreep nodig zijn. Apneu ontstaat vaker bij mensen met overgewicht, gewichtverlies kan helpen om van apneu af te komen. Veel mensen met apneu hebben voor ‘s nachts een zuurstofmasker.