Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Doorslapen
Veel mensen begrijpen je niet als je zegt dat je geen enkele nacht kunt doorslapen. Ze zien het probleem niet en gaan ervan uit dat iedereen wel eens het bed uit moet om te gaan plassen. Niet doorslapen is echter wat meer dan even wakker worden, omdraaien als je ziet hoe vroeg het nog is en weer in slaap vallen. Mensen die niet kunnen doorslapen worden wakker, kijken op de tijd of gaan plassen en liggen vervolgens soms uren te draaien. Veel mensen schrikken wakker, de schrikreactie zorgt voor een stoot adrenaline waardoor in slaap vallen ook moeilijker is.

Belangrijk voor een goede nachtrust, dus ook doorslapen is een goed slaapritme en een rustige omgeving. Ook de plaats van het bed en het matras zijn belangrijk. Staat je bed onder het raam probeer het dan eens te draaien zodat je met het hoofdeinde tegen een binnenmuur staat. Heb je spierpijn als je ‘s morgens opstaat dan is je matras waarschijnlijk niet meer goed, of juist te hard. Lig je niet te warm, zet de verwarming naar beneden en leg geen stapels dekens of dekbedden op je bed. Zorg ervoor dat je slaapkamer stil en donker is. Tegen een snurkende partner kunnen oordopjes of andere kamer helpen.

Ontspan een uur voor je naar bed gaat. Kijk naar een ontspannend televisieprogramma, doe een spelletje of lees een boek. Eet niet in de late avonduren, eten geeft energie en heeft daarom een nadelige invloed op je slaappatroon. Drink ook niet teveel in het laatste uur, zo voorkom je dat je er een paar keer uit moet om te plassen. Ga vlak voor het naar bed gaan naar de wc ook al denk je dat je niet hoeft. Meestal lukt het toch als je het probeert, plas je blaas helemaal leeg. Net als bij kinderen kan ook bij volwassenen een ritueel helpen. Je hersenen pikken de signalen op en geven deze aan het lichaam door. Een vast patroon en vaste slaaptijd bevorderen het doorslapen. Lukt het doorslapen ondanks alles niet en beïnvloeden de slechte nachten je dagelijks functioneren ga dan naar de huisarts.