Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Uitdroging baby
Bij een baby kunnen met name overgeven en diarree snel uitdroging veroorzaken, maar ook koorts en transpireren zijn een risico. Wacht met een baby en klein kind nooit af maar bel dezelfde dag de huisarts. Uitdroging bij een baby kan ook voorkomen bij aandoeningen. Let bij een zuigeling goed op dat de voeding binnen blijft. Een klein beetje opboeren doet bijna elke baby, anders is het als een kindje meer overgeeft dan het gedronken heeft. Met name veel jongetjes worden geboren met een niet goed afsluitend maagklepje. Uitdroging kan ook ontstaan door transpiratie, let vooral op voor te warm aankleden en onderstoppen. Zet een kinderbedje nooit tegen een verwarming en leg een kleine baby nooit in de zon. Zorg vooral in de zomermaanden voor voldoende afkoeling bij de baby.

Een baby met uitdroging symptomen heeft weinig energie. Het kindje plast weinig, heeft een droog mondje met soms kleine scheurtjes in de lipjes. Als het kindje huilt dan zijn er geen tranen zichtbaar. Bij volwassenen kun je de huid optrekken en kijken hoe snel deze terug strak trekt. Bij een baby kun je de huid op het armpje indrukken, normaal gesproken blijft er geen putje zichtbaar, bij een baby met uitdroging verschijnselen komt de huid slechts langzaam terug in de oude stand en verdwijnt het putje. Bij een baby met koorts, overgeven en diarree is extra vocht belangrijk om uitdroging te voorkomen. Leg het kindje regelmatig aan als je borstvoeding geeft.

De verschijnselen van uitdroging volgen elkaar bij een baby sneller op dan bij volwassenen. Ernstig wordt de uitdroging als er verschijnselen optreden als een ingezakte fontanel, diepliggende ogen en een luier waarin een rozeachtige substantie verschijnt of donkergele stinkende urine. Bovendien moet een baby zeker een natte luier hebben per dagdeel, wat meestal ongeveer tussen twee voedingen in ligt. In de meeste gevallen moet je er, zeker bij een kleine baby rekening mee houden dat het kindje opgenomen wordt in het ziekenhuis. Het kindje krijgt een infuus en er worden onderzoeken gedaan naar de oorzaak van de uitdroging. Als eerste worden lichamelijke afwijkingen uitgesloten of indien nodig hersteld.