Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Uitdroging
Uitdroging of dehydratie is het overmatig verlies van het lichaamsvocht. Uitdroging kan veroorzaakt worden doordat men te weinig water of ander vocht tot zich heeft genomen (of te veel stoffen hebben gebruikt die het vocht afdrijven zoals bijvoorbeeld alcohol). Een overig oorzaak van uitdroging zijn ziekten welke tot veelvuldig braken of diarree leiden zoals onder andere een aandoening als cholera. In een zwangerschap kan uitdroging ontstaan door een extreme misselijkheid en braken, dit wordt in de medische wereld aangeduidt met de term hyperemesis gravidarum.

Symptomen van uitdroging kunnen zijn: het hebben van erge dorst, een gevoel hebben uitgeput te zijn, spierkramp of –trekkingen door prikkelbaarheid hiervan, misselijkheid die soms samen gaat met braken, duizeligheid en te snelle hartslag.

Bij hoogbejaarde personen is van tijd tot tijd uitdroging de uiteindelijke oorzaak van hun overlijden. Niet langer meer willen, of kunnen, drinken leidt namelijk in de regel binnen een paar etmalen tot het intreden van de dood. Maar niet alleen oudere mensen lopen de kans te sterven door uitdroging want ook kleine kinderen zullen eerder uitdrogen, bijvoorbeeld op erg warme zomerdagen.

Men dient er dan ook goed op te letten dat zowel ouderen als baby’s en kinderen voldoende te drinken krijgen als het erg heet is. Met name water zal snel door het lichaam op worden genomen maar ook een kopje bouillon of vruchtensap mogen, behalve aan zuigelingen, met een gerust hart worden *gegeven.

Verder* moet men voor koelte zorgen zodat men minder gaat transpireren en op die manier het lichaamsvocht verliest. Bij diarree en veelvuldig braken moet eveneens extra worden gedronken om niet uit te drogen eventueel in combinatie met speciale middelen die uitdrogingen moeten voorkomen. Deze middelen kan men bij elke apotheek verkrijgen en mogen zelfs aan baby’s worden gegeven. Het middel bevat suikers en zouten die het vocht in het lichaam houden.

Om uitdroging te voorkomen zal men, zeker op warme dagen en bij diarree en braken, zelfs moeten drinken op momenten dat men nog helemaal geen dorst heeft. Als men dorst krijgt is dit in feite een teken van het lichaam dat het reeds begint uit te *drogen.
*

Uitdroging kan door verschillende oorzaken ontstaan. De verschijnselen van uitdroging kunnen verschillen per stadium. Ook zijn de uitdroging verschijnselen bij de een sneller te zien dan bij de andere, en komen de verschijnselen die bij de algemene symptomen horen in verschillende snelheden voor. Uitdroging kan langzaam ontstaan door bijvoorbeeld een...

Uitdroging van de huid kan door meerdere oorzaken ontstaan. Het eerste denken we bij uitdroging van de huid aan ziekten die uitdroging veroorzaken. Bij deze ziekten gaat de uitdroging echter verder dan de huid alleen. De huid is hierbij wel een belangrijk symptoom. Uitdroging is in dit geval merkbaar aan...