Symptomen van uitdroging kunnen zijn: het hebben van erge dorst, een gevoel hebben uitgeput te zijn, spierkramp of –trekkingen door prikkelbaarheid hiervan, misselijkheid die soms samen gaat met braken, duizeligheid en te snelle hartslag.
Bij hoogbejaarde personen is van tijd tot tijd uitdroging de uiteindelijke oorzaak van hun overlijden. Niet langer meer willen, of kunnen, drinken leidt namelijk in de regel binnen een paar etmalen tot het intreden van de dood. Maar niet alleen oudere mensen lopen de kans te sterven door uitdroging want ook kleine kinderen zullen eerder uitdrogen, bijvoorbeeld op erg warme zomerdagen.
Men dient er dan ook goed op te letten dat zowel ouderen als baby’s en kinderen voldoende te drinken krijgen als het erg heet is. Met name water zal snel door het lichaam op worden genomen maar ook een kopje bouillon of vruchtensap mogen, behalve aan zuigelingen, met een gerust hart worden *gegeven.
Verder* moet men voor koelte zorgen zodat men minder gaat transpireren en op die manier het lichaamsvocht verliest. Bij diarree en veelvuldig braken moet eveneens extra worden gedronken om niet uit te drogen eventueel in combinatie met speciale middelen die uitdrogingen moeten voorkomen. Deze middelen kan men bij elke apotheek verkrijgen en mogen zelfs aan baby’s worden gegeven. Het middel bevat suikers en zouten die het vocht in het lichaam houden.
Om uitdroging te voorkomen zal men, zeker op warme dagen en bij diarree en braken, zelfs moeten drinken op momenten dat men nog helemaal geen dorst heeft. Als men dorst krijgt is dit in feite een teken van het lichaam dat het reeds begint uit te *drogen.
*