Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Afrikaanse Padoek
Afrikaanse padoek is een schitterende houtsoort welke een fel oranje en warme kleur heeft. Hoe langer men padoek in huis heeft, hoe donkerder het hout zal gaan worden. Dit kan in bepaalde gevallen een voordeel zijn met name wanneer donkeroranje padoek precies is wat past bij het interieur en de persoonlijk smaak. Op het moment dat dit echter niet het geval is dan is het belangrijk dat men voor de aanschaf van deze houtsoort reeds weet.

Een voordeel van Afrikaanse padoek of padoek in het algemeen, is dat het een soort hout betreft dat niet leeft. Met andere woorden: dat padoek niet zal gaan scheuren of geen barsten zal gaan vertonen na enige tijd. Eveneens is vervorming geen probleem voor deze zeer stabiele maar erg stevige houtsoort.

Padoek beschikt over een grove nerf en is uitermate geschikt voor het terras. Zodra men van iets meer gewaagd houdt, of wanneer men op zoek is naar iets dan anders is dan de meeste mensen hebben, dan is padoek wellicht een goede optie. Hoewel de naam padoek voor een heleboel mensen niets of weinig zeggend is, is deze soort hout door diens stevigheid een houtsoort die erg geliefd is voor bijvoorbeeld de productie van gitaarhalzen, biljartkeus, lijsten, fineerwerk, handvaten en dat soort voorwerpen.

De houtsoort Padoek wordt echter wel steeds beter gekend bij het grote publiek. Misschien is dat mede door het feit dat tropische houtsoorten vandaag de dag alsmaar meer populair worden en in worden gezet bij meer en meer toepassingen in *huis.

Afrikaans* padoek is de commerciële benaming voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub., en is te vinden in Midden- en West-Afrika. Deze soort lichtboom komt solitair voor in het tropisch regenwoud. De gevleugelde zaadjes worden door middel van de wind verspreidt waardoor de boom zich eenvoudig en natuurlijk kan verjongen. Het optimale groeigebied bevindt zich in landen als Gabon en Kameroen.

De bomen hebben een hoogte van zo’n vijftig meter, waarvan de eerste dertig meter vrij zijn van takken. De schors scheidt een aantal roodachtige stoffen af terwijl de kruin sterk is vertakt. Kenmerkend voor de boom zijn de erg smalle aanloopwortels, welke wel een hoogte van zes meter kunnen bereiken.

Men bewerkt Afrikaans padoek eenvoudig op een machinale wijze evenals handmatig. Inspringsel bij het schaven van kruisdradig hout kan men tegengaan met een bewerkingshoek van twintig graden. Met name grotere afmetingen zijn te splijten. Het houtstof werkt echter irriterend: men dient dus voor een goede stofafzuiging te zorgen. Het voorboren van het hout is eveneens aan te raden.

Afrikaans padoek wordt tegenwoordig voor steeds meer doeleinden gebruikt en wint nog altijd aan populariteit. Steeds meer mensen zijn immers overtuigs geraakt van de speciale eigenschappen van dit prachtige hout.