Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Linoleum vloeren
Linoleum is een warme, zachte en vlakke afwerking van een vloer welke ook nog eens goed tegen een stootje kan. Voor het leggen van een linoleumvloer worden ondervloeren op een vakkundige wijze van een egalisatielaag voorzien. Een vloer dit bestaat uit linoleum is slijtvast, erg eenvoudig te onderhouden en te koop in een heleboel uiteenlopende designs en kleuren. Door deze ruime keuze in dessin en kleur zoals bijvoorbeeld kleurmengsels, wolkachtige effecten of juist egale, strakke kleuren leent linoleum zich uitermate goed voor een creatieve uitspatting zoals het gebruik met figuren, meerdere gekleurde vakken of banen. Linoleum is eveneens te verkrijgen in de vorm van een soort laminaat maar dan in de vorm van linoleum welke is voorzien van een handig kliksysteem.

Linoleum wordt gemaakt volgens de meest milieuvriendelijke processen. Aan het begin van het productieproces mengt men natuurlijke harsen en lijmolie in zogenaamde oxidatieketels. Door een temperatuur welke verhoogd is en het gelijktijdig inblazen van lucht oxideren de harsen en de olie binnen 24 uur tot een bindmiddel: het zogeheten linoleum cement. Dit cement wordt vervolgens met de andere grondstoffen gemengd: kalksteen, houtmeel en pigmenten. Op die manier ontstaan korrels (dit is het linoleumgranulaat) welke op een jute onderlaag wordt gewalst. Daarna wordt het linoleum in grote droogkamers gehangen waar deze waarden van veerkracht en buigzaamheid krijgt welke volgens de gestelde internationale eisen vast zijn gelegd. De linoleumvloer is op nagenoeg elke ondervloer te leggen mits deze wel sterk en vlak genoeg is. Wel dienen de ondervloeren vaak vooraf te worden geëgaliseerd of te worden uitgevlakt met daarvoor bestemde MDF-uitvlakplaten.

De linoleum is in een heleboel kleuren verkrijgbaar. Vandaag de dag worden linoleumvloeren alsmaar meer decoratief of met een bepaald ontwerp gelegd. De linoleumvloer krijgt alsmaar meer een sprekend karakter. De productietechnieken zijn de afgelopen tijd steeds verder verbeterd. De productierestanten worden zelfs hergebruikt. Lassystemen, plinten, hoeken en de diverse decoratieve afbeeldingen en borderranden welke met een computer gesneden worden en later in de linoleumvloer verwerkt worden. Een linoleumvloer is dus: duurzaam, mooi, bestand tegen zware gewichten en rollende bureaustoelen, minder snel ontvlambaar, hygiënisch, decoratief, gemakkelijk te reinigen, kostenbesparend, erg makkelijk te onderhouden maar ook nog erg tijdloos en antistatisch.

Het schoonmaken van een linoleumvloer doet men als volgt: droog schoon maken mogelijk is. Stofwissen is een eenvoudige manier om de linoleumvloer schoon te maken van losliggend vuil en stof. Bij een natte reiniging veranderen stof en losliggende vuildeeltjes namelijk in vast vuil. Linoleum heeft bovendien bacteriostatische eigenschappen, dit wil zeggen dat micro-organismen zoals bijvoorbeeld de Staphilococcus Aureus op zullen houden met zich te vermeerderen op een dergelijke vloer. Desinfecteer van ziekenhuisvloeren is zo dan ook niet langer noodzakelijk. Voorwaarde is echter wel dat de vloer enkel droog gereinigd wordt.