Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Vloerplaat en zwakke ondergronden
Een vloerplaat is een vorm van fundering welke in de meeste gevallen wordt gebruikt bij een ondergrond die niet veel draagkracht heeft, maar welke wel gelijkmatig horizontaal is gelaagd. Aan deze vereiste dient absoluut te worden voldaan, gebeurt dit namelijk niet dan dreigt er een scheefstand voor het gebouw dat hierop gebouwd zou gaan worden. Overige benamingen die voor deze vorm van funderingen ook vaak gebruikt worden zijn: zwevende vloerplaat of algemene funderingsplaat. Deze manier van werken wordt met name dikwijls gebruikt op het moment dat er een kruipkelder of een gewone kelder gebouwd wordt.

Een vloerplaat is minimaal 30 centimeter dik en is gemaakt van dubbel gewapend beton (dit is dus een beton dat is gewapend met behulp van een net dat bestaat uit staven die vervaardigd zijn van staal). Vloerplaten welke op de bouwplaats zelf gestort worden, vormen platen uit één stuk. Het beton kan direct worden gestort, aangezien er geen fundamenten voor hoeven te worden gebruikt. Op het ogenblik dat de vloerplaten echter direct met de bodem in aanraking komen, dan worden deze gestort op een bekisting. Een dergelijke bekisting bestaat in de meeste gevallen uit folie, puin of gestabiliseerd zand.

De vloerplaten kunnen niet enkel en alleen worden gebruikt als een fundering voor ondergronden, maar eveneens als een scheiding tussen een tweetal verdiepingen. Eveneens in een dergelijke situatie heeft de vloerplaat natuurlijk een bekisting nodig. De bekisting mag dan overigens pas weg worden gehaald op het moment dat het beton helemaal gedroogd is. Dit proces zal echter wel zo’n 25 dagen in beslag nemen.

Met dank aan het gebruik van vloerplaten is men vandaag de dag beter in staat om te bouwen op zwakke ondergronden en op die manier dus ook bodems te benutten die voorheen voor de bouw niet geschikt waren. De vloerplaat werkt in een dergelijk geval als een extra versteviging van de fundering waardoor een gebouw niet zal gaan verzwakken. Door het gebruik van vloerplaten voorkomt men dus eigenlijk het, na verloop van tijd, scheef gaan staan van een bouwwerk. Scheefstand is namelijk niet alleen ontsierend maar kan ook nog eens de nodige gevaren met zich meebrengen voor de gebruikers van het pand en de directe omgeving daarvan.

Een gebouw dat te veel scheef komt te staan, doordat de bodem te zwak is om het goed te dragen, kan op een bepaald moment zelfs in gaan zakken of volledig instorten met alle gevolgen van dien. Door het gebruik van vloerplaten op zwakke ondergronden worden dan ook dergelijke situaties voorkomen. Of het in een bepaald geval noodzakelijk is om vloerplaten te gebruiken zal op tijd aan worden gegeven door de architect en/of de aannemer die de betreffende bouw heeft ontwikkeld, deze begeleidt of uitvoert.