Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blauw hardsteen
Blauwe hardsteen ook wel hardsteen, kolenkalksteen, arduin of petit granit genoemd is een soort kalksteen met een uitgesproken blauwgrijze kleur welke zich kenmerkt door de aanwezigheid van erg veel resten crinoïden. Crinoïden zijn kleine skeletjes die afkomstig zijn van zeelelies. Zeelelies zijn diertjes welke op de bodem van ondiepe zeeën voorkomen. Wanneer deze diertjes afstierven dan bleef hun kalkskelet achter op de bodem en in combinatie met de calcietafzetting welke het geheel aaneen smeedde, vormde zich in honderden jaren de blauwe laag hardsteen. De steen is dus een aaneenkitting van crinoïden door middel van microkristallijn calciet. Het erg fijn verspreid koolstof bepaald de typische kleur.

Blauwe hardsteen bevat ongeveer 96 procent calciet (CaCO3), dit is bovendien het dominerende mineraal in de meeste kalkstenen. Het gesteente bevat voor een groot deel versteende diertjes. Deze zijn in bepaalde gevallen aan het oppervlak *waarneembaar.

Op* het moment dat de fossielen zijn gevuld en volkomen met de massa van de steen verbonden vormen deze geen gevaar. Vaak verhogen deze door hun uitzicht de materiaalwaarde. De meest voorkomende fossielen die naast de zeelelies in baluwe hardsteen voorkomen zijn: schelpdieren (brachiopodenschelpen), zogenaamde bijennesten (kolonien van poliepen), sponzen (wolfspoot oftewel Asteractinella-sponzen) en kolonies van syringopora.

Naast eerder genoemde elementen bevat de baluwe hardsteen dikwijls secundaire mineralen zoals kwarts, dolomiet, marcasiet, pyriet en fluoriet. Kwarts is verspreid in microscopisch kleine kristallen en in minder dan twee procent. Het gehalte aan dolomiet kan uiteenlopen en van één tot tien procent. De ijzersulfiden, pyriet en marcasiet, geel gekleurde mineralen met een metaalachtige glans welke minder zacht zijn dan calciet, kunnen als massieve nagels of als aders in breuken van de steen voorkomen. Dergelijke nagels worden eveneens (kwarts)kogels, doornen, en mierennesten genoemd. Fluoriet komt voornamelijk voor in de witte vlekken en aders van de blauwe hardsteen.

De blauwe hardsteen wordt in een aantal streken op aarde gewonnen waaronder in ons eigen land, Ierland en China. De Belgische hardsteen komt voornamelijk in de Ardennen voor. Omdat het gesteente zo dicht en hard is wordt het ook wel petit granit genoemd. Graniet is echter een stollingsgesteente terwijl de blauwe hardsteen een afzettingsgesteente *is.

Hoewel* dezelfde bank als waaruit Belgische hardsteen wordt gewonnen na honderden kilometers ondergronds in Ierland weer boven komt wordt daar een andere variëteit gewonnen: de Ierse hardsteen. Deze steen is wat fijner van structuur en de crinoïden zijn gelijkmatiger verdeeld en kleiner.

Chinees hardsteen is echter een alsmaar meer gebruikte natuursteen welke in China gewonnen wordt. Chinees hardsteen is te verkrijgen in een aantal verschillende kenmerken, ieder met hun eigen typische eigenschappen. Chinees hardsteen gezoet betreft een tegel die donker blauwgrijze van kleur is en welke een licht geschuurd oppervlakte heeft. Deze afwerking zorgt wel voor krasgevoeligheid van de steen.