Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Keramische tegels
Keramische tegels zijn bij de meeste mensen wel bekend. Deze keramische tegels zijn eenvoudigweg een opeenstapeling van lagen klei welke bij hoge temperaturen worden gevormd en gebakken. Het harde omhulsel van de tegel zal in dat geval niet behandeld blijven of wordt van een glazuren grondlaag voorzien. In de meeste gevallen wordt een keramische tegel echter van een gekleurde glazuurdeklaag voorzien en vervolgens per vijf of tien tegels in een kartonnen door verpakt.

De grondstoffen welke de basis vormen van keramiek, evenals de soorten klei en mineralen welke zorgen voor de gekleurde laag glazuur, worden allemaal uit de aarde ontgonnen. Door de eeuwen heen slaagde de mens erin om een groot aantal producten te verbeteren door het vervangen van de natuurlijke grondstoffen door synthetische alternatieven, zoals bijvoorbeeld ook tapijten en bij vloerkleden dikwijls het geval is. Maar de mens is er tot op de dag van vandaag nog altijd niet in geslaagd om de kwaliteit van de keramische basisgrondstoffen beter te maken. Reeds duizenden jaren lang is de samenstelling van een keramische tegel niet veranderd gebleven. Dit is des te meer een bewijs dat keramische tegels een niet te overtreffen en duurzame kwaliteit bezitten.

De laag glazuur van een keramische tegel is in de meeste gevallen de sleutel tot het succes van een dergelijke tegel. Door de toevoeging van een ruime variƫteit aan mogelijke mineralen en andere stoffen zoals zink, koper, kobalt, goud en zilver ontstaat er een prachtig en zo goed als oneindig kleurenpalet onder de glazuren van de keramische tegels waarin men zonder twijfel een ideaal exemplaar zal vinden. Deze glazuurlaag is feitelijk een soort van vloeibaar glas dat op het oppervlak van een keramische tegel gespoten, gegoten of gedruppeld wordt dan wel via een zogenaamde zijdezeeftechniek hierop aan wordt gebracht.

Vandaag de dag worden keramische tegels op allerlei plaatsen in en rondom het huis gebruikt. Hierbij kan men onder andere denken aan de tegels op de wand in een keuken of badkamer maar eveneens op de vloeren in deze vaak vochtige en warme ruimtes. Maar ook in toiletten, garages of bergingen wil men nog weleens keramische tegels plaatsen om ervoor te zorgen dat dergelijke ruimtes gemakkelijk schoon te houden zijn. Uit hygiƫnisch oogpunt maakt men ook in diverse sectoren van de gezondheidszorg, industrie en de voedselbereiding gebruik van keramische tegels.

Het reinigen van een keramische tegels is dan ook meestal erg gemakkelijk en kan doorgaans gebeuren met een allesreiniger waarvan men zeker weet dat deze de glazuurlaag niet aan zal tasten. Onder bepaalde omstandigheden kan het nodig zijn om een desinfecterend middel te gebruiken om de tegels te kunnen reinigen. Dit kan het geval zijn in bijvoorbeeld ruimtes in een beroepskeuken, (openbare) toiletten of in bepaalde ziekenhuisvertrekken.