Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Natuursteen tegels
Natuursteen tegels kunnen zowel buiten als binnen worden gebruikt. Doorgaans worden gelijke afwerkingen gebruikt voor het oppervlak, maar in de tuin worden meer natuursteen tegels gebruikt met een robuustere look dan de natuursteen tegels voor binnen.

Het belangrijkste verschil is de dikte van de natuursteen tegels voor binnen- of buitenshuis. Natuursteen tegels voor binnen hebben doorgaans een dikte van één tot twee centimeter. Natuursteen tegels voor buiten hebben meestal een dikte van twee tot vijf centimeter. De reden daarvan is dat binnenshuis dikwijls met een stevigere ondergrond gewerkt wordt waardoor de tegels zelf niet het meeste gewicht hoeven te *dragen.

Het* onderhoud van natuursteen tegels is verschillend per soort. Het dagelijks onderhoud kan men met lauw water uitvoeren. Verder zijn er meerdere producenten welke onderhoudsmiddelen speciaal voor natuursteen produceren. Dit is noodzakelijk vanwege de natuurlijke kenmerken welke alle soorten van de natuur mee hebben gekregen. Daardoor reageren de natuursteen tegels bijvoorbeeld heftig op chemische middelen.

Van natuursteen tegels zijn er een heleboel soorten te verkrijgen. De meest bekende zijn echter de Chinees hardsteen, Basalt, Marmer, Graniet en Leisteen. Chinees hardsteen tegels behoren tot de populairste natuursteen tegels. Chinees hardsteen tegels zijn zuurgevoelig door de aanwezigheid van kalk. Het kalk zorgt ervoor dat de tegels in een gezoete (glad) en gevibreerd (ruw) afwerking in zonlicht gaan verkleuren.

Basalt tegels zijn van zekere kwaliteit. Dit is ondermeer terug te zien in de minimale verkleuring en de diepe zwarte kleur bij een gezoete afwerking. Basalt tegels bevatten kristalletjes, die de tegels een luxe uitstraling geven. Basalt tegels zijn doorgaans duurder, maar daarvoor krijgt men wel absolute kwaliteit.

Een van de oudste en nog steeds veel gebruikte natuursteen tegels is de marmer tegels. Marmer werd reeds gebruikt door de Grieken en de Romeinen. Dit is erg begrijpelijk omdat deze tegels een prachtige uitstraling hebben en zijn uitermate geschikt zijn als bouwstenen. Marmer tegels worden dikwijls geassocieerd met luxe en hoge prijzen, marmer natuursteen tegels zijn doorgaans echter goed betaalbaar.

Graniet is een keiharde soort natuursteen tegels waardoor de tegels niet of nauwelijks krasgevoelig zijn. Een overig voordeel van graniet tegels is dat deze nagenoeg niet slijten. Graniet tegels water zuigen echter wel water op en er komen vaak aders en vlekken in deze tegels voor.

Leisteen tegels worden steeds populairder en kenmerken zich door de gelaagde opbouw. Deze zorgt voor grofheid en kleurverschillen van de tegels. Door de gelaagde opbouw is het nagenoeg onmogelijk om maatvaste natuursteen tegels van leisteen te maken. Men moet er wel rekening mee houden dat in leisteen tegels dikwijls veel kalk zit. Er is dus de nodige voorzichtigheid geboden bij het gebruik van dergelijke tegels.

Kortom: natuursteen tegels bieden volop keuze zodat er voor iedereen wat te vinden is.