Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blauwe benen
Met blauwe benen wordt niet een enkele blauwe plek bedoeld die je overhoudt na het stoten van een been. Maar meerdere blauwe plekken of puntjes die te snel- of om onverklaarbare redenen ontstaan. Het been of de benen kunnen een optische blauwe aanblik geven vaak verspreid over een bepaald gebied van de benen. Dat wil niet zeggen dat een grote blauwe plek die plotseling ontstaat geen reden tot bezorgdheid hoeft te geven. Vooral bij oudere mensen kan dit een symptoom zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine C of het verzwakken van de aderen.

Zuigelingen die te vroeg geboren zijn kunnen blauwe beentjes hebben door onderkoeling, ook kunnen blauwe benen wijzen op een slechte bloedcirculatie bij zowel baby’s als volwassenen. Een kind wat bij het minste of geringste blauwe plekken op de benen krijgt kan zwakke bloedvaatjes hebben. Bij zwangere vrouwen en vaak oudere mensen en mensen met overgewicht kunnen spataderen op de onderbenen de benen een blauw uiterlijk geven. Bij mensen met haarvaatjes dicht onder de huid kunnen de kleine vaatjes als blauwe streepjes zichtbaar zijn op meestal de bovenbenen.

Blauwe benen die plotseling ontstaan kunnen wijzen op een ernstige aandoening. Zo kunnen benen met kleine blauwe plekjes of blauwe puntjes wijzen op leukemie. Bij mensen met diabetes kunnen onverklaarbare blauwe plekken die donkerder worden een symptoom zijn van weefselversterving. Bij mensen met vaataandoeningen kunnen de benen rond de enkels en voeten blauw kleuren door te weinig bloedtoevoer en zuurstof. Een normale blauwe plek ontstaat door een onderhuidse bloeding. De plek kan behoorlijk donker worden. Daarnaast is de plek licht verdikt door de ophoping van het bloed. Het lichaam neemt het bloed weer op waardoor de zwelling verdwijnt en de plek steeds lichter wordt. Na een korte tijd is de blauwe plek verdwenen. Bij blauwe benen gaat de kleur niet zo maar weg, deze kan zelfs uitbreiden of verdiepen. Ga bij onverklaarbare blauwe benen, donkerder worden plakken of uitbreidende vlekken of puntjes altijd naar de huisarts. Neem nooit geen risico’s bij bekende aandoeningen zoals diabetes en bij baby’s en kinderen die onverklaarbaar blauwe benen krijgen.