Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Vocht benen
Vocht in de benen kan door verschillende oorzaken ontstaan. De behandeling van vocht in de benen is afhankelijk van de oorzaak. Is de oorzaak een aandoening dan zal de aandoening behandeld moeten worden om blijven het vocht te kunnen verwijderen. Bij vocht in de benen kun je behoorlijk veel last krijgen. Het normaal gebruik van de benen is vaak niet mogelijk, de huid kan strak en gespannen aanvoelen, soms kunnen zelfs kleine scheurtjes ontstaan, en vocht in de benen kan pijn en vermoeidheid veroorzaken.

Vocht in de benen ontstaat vaak bij de voeten en enkels en in de knie. De oorzaak kunnen blessures zijn of overbelasting waarbij de weefsels geïrriteerd, ontstoken of geïnfecteerd raken. Vooral bij de enkels en de knie zorgt vocht voor verminderde beweeglijkheid waardoor het dagelijks functioneren verstoord worden. Afhankelijk van de ernst van de oorzaak voor het vocht kan rust, een drukverband, een gipsverband of drain soms verlichting brengen. Omhoog leggen van het been en af en toe bengelen met het been kan het vocht helpen verdwijnen. Eventuele ingrepen worden meestal pas uitgevoerd als het been weer vochtvrij is.

Vocht in de benen kan een symptoom zijn van aandoeningen waarbij het bloedtransport niet goed verloopt. Dit kan een aandoening zijn aan de bloedvaten, een hartprobleem of bijvoorbeeld trombose. Vocht in de benen is herkenbaar aan een zwelling die niet meteen terugveert als je er in drukt. Ook de kleur van de huid keert niet meteen terug bij indrukken. Als je de huid indrukt krijg je een witte vlekje, als je de vinger loslaat zie je de huid weer meteen in de normale kleur terugkeren, bij vocht in de benen blijft het vlekje langer wit. Als een aandoening wordt vermoedt wordt je meestal doorverwezen voor een onderzoek in het ziekenhuis. Ook bij aandoeningen kan het soms nodig zijn om eerst het vocht te verwijderen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van plastabletten en een aangepast dieet waarbij je een bepaalde hoeveelheid vocht per dag mag gebruiken. Bij bloedvataandoeningen kunnen er bloedverdunnende middelen voorgeschreven worden om de bloedcirculatie te herstellen waardoor het vocht uit de benen verdwijnt.