Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Buikpijn hoofdpijn
Klachten als hoofdpijn en buikpijn, maar soms ook klachten die te maken hebben met minder goed kunnen slapen kunnen in sommige gevallen het gevolg zijn van aanwezige spanningen Het zijn om die reden dan ook klachten welke op alle leeftijden op kunnen treden en dus niet enkel en alleen aan kinderen of juist aan volwassenen moeten toe worden geschreven.

Op het moment dat zich dit soort klachten voordoen is het goed om bij zichzelf, of indien het een kind betreft bij het kind, te raden te gaan of er eventueel problemen zijn welke de oorzaak zouden kunnen zijn van de ontstane hoofdpijn en buikpijnklachten. Dit kan onder andere wat zijn waarover men zich, al dan niet bewust, zorgen maakt, iets dat men als vervelend ervaart of iets dat men niet zo eenvoudig uit het hoofd kan zetten..

Op een bepaalde leeftijd zijn een heleboel kinderen reeds uitstekend in staat om over hun eigen gevoelens te kunnen vertellen. Samen met het kind kan men in zo’n geval naar een oplossing voor het probleem op zoek gaan. Hebben de spanningen bijvoorbeeld iets te maken met de situatie op school dan dient daar zo snel mogelijk samen met de leerkracht of eventueel de schoolleiding iets aan gedaan te worden.

Het kind kan bij dit soort klachten beter niet door de ouders thuis worden gehouden. Dit zal namelijk eventuele problemen die op school spelen enkel en alleen maar erger kunnen maken. Wanneer er onduidelijkheid bestaat over de klachten dan kan het kind een zogeheten pijnkalender bij gaan houden. Op zo’n kalender worden alle momenten genoteerd waarop er sprake was van buik- en/of hoofdpijn en tevens de duur van deze klachten.

Bij een volwassen persoon kan op een pijnkalender ook worden gebruik om op die manier een duidelijker beeld te krijgen van de momenten van spanning in combinatie met de pijnklachten. Dikwijls zal men dan na verloop van tijd een verband kunnen leggen met een bepaalde soort gebeurtenis of activiteit waardoor er klachten ontstaan. Hier kan men dan een passende oplossing voor trachten te vinden, eventueel onder begeleiding van een arts of een andere *deskundigen.
*