Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Nekpijn hoofdpijn
Haast de helft van alle mensen heeft weleens een keer op de één of andere manier last van hoofdpijn gehad. Ongeveer één op de tien mensen heeft zelfs wel eens last (gehad) van migraine. Circa negen van de tien hoofdpijnklachten valt onder de noemer van de spanningshoofdpijn of van de migraine. Het verband met zogenoemde triggerpoints is bij deze twee vormen van hoofdpijn het grootst.

De triggerpoints kunnen een verbazingwekkend en uitgebreid scala van symptomen in het hoofd en in de nek te weeg brengen.. Een opsomming van symptomen die zowel betrekking hebben op het hoofd als op de nek en die behalve hoofdpijn en migraine eveneens door de triggerpoints kunnen worden veroorzaakt zijn onder andere: een gebit waarvan de tanden en kiezen erg gevoelig of pijnlijk zijn. Verder zijn de oren verstopt en kunnen eveneens pijnlijk zijn, de nek zal stijf aanvoelen en men kan problemen hebben met het evenwicht en zich duizelig voelen.

Men kan verder ook chronisch hoesten in combinatie met het ervaren van keelpijn. De ogen kunnen betraand zijn, rood zijn en pijn doen en er kan een troebel zicht ontstaan. Maar als symptomen kan men ook minder beweeglijke en knappende kaken, hangende oogleden, een pijnlijke tong en opgezwollen lippen beschouwen.

Hoofdpijn mag als klassiek voorbeeld worden beschouwd wanneer het gaat om een uitstralende pijn. Het aanraken van de triggerpoints wekt namelijk hoofdpijn op welke voor de betreffende persoon duidelijk te herkennen is. Verder geeft het tot rust brengen van de triggerpoints een vermindering van klachten te zien. Spieren die uitstralende pijn in het hoofd tot gevolg hebben zijn de spieren van de nek, de spieren in de kaak, de spieren in de bovenrug en de spieren van het hoofd zelf.

Door een overlapping van een aantal verschillende uitstralingsgebieden van de verschillende triggerpoints kan het beeld van de spanningshoofdpijn en de migraine eenvoudig opduiken.

Bij een acute pijn in de nek op hetzelfde moment aanwezig is als de hoofdpijn dient men meteen medische hulp in te schakelen. Hier kunnen ernstige onderliggende aandoeningen een rol spelen die spoedeisende hulp vereisen omdat er anders ernstige complicaties kunnen *optreden.
*