Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Zwanger hoofdpijn
Op het moment dat een vrouw zwanger is dan behoort hoofdpijn tot één van de meest gehoorde klachten. Voornamelijk in de eerste drie maanden van de zwangerschap zal een vrouw meer last, dan normaal, kunnen hebben van hoofdpijn.

Voor de duur van de zwangerschap kan hoofdpijn door een aantal verschillende factoren veroorzaakt worden. Een paar voorname voorbeelden daarvan zijn onder andere: de veranderde hormoonhuishouding in het vrouwenlichaam kunnen met name in de eerste maanden van de zwangerschap voor hoofdpijnklachten zorgen omdat dan de vrouw dan zal moeten wennen aan alle verandering die plaatsvinden door de zwangerschap.

Verder kunnen, zowel aan het begin als aan het einde van een zwangerschap, een gebrek aan slaap en vermoeidheid ervoor zorgen dat er hoofdpijn ontstaat. In de eerste maanden is dat met name te wijten aan de hormonale veranderingen terwijl in de laatste maanden de dikker wordende buik en de gewichtstoename voor minder slaap, en dus hoofdpijnklachten kunnen zorgen.

De ongeboren baby zal er tevens voor kunnen zorgen dat de bloedcirculatie van de aanstaande moeder is veranderd. Hierdoor kan de vrouw eveneens te maken krijgen met hoofdpijn. Er wordt immers meer bloed aangemaakt maar ook zal er meer zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen door het lichaam worden vervoerd. Een zwanger lichaam verbruikt voor de duur van de zwangerschap meer energie dan voorheen waardoor de concentratie suikers in het bloed (de bloedsuikerspiegel) kan gaan dalen met als mogelijk gevolg het ontstaan van hoofdpijn.

Een zwangere vrouw die te maken heeft met hoofdpijnklachten kan echter niet zomaar naar elke willekeurige pijnstiller grijpen. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind, daarom zal zijn in een dergelijke geval eerst overleg moeten plegen met een arts. In de meeste gevallen wordt dan aangeraden om paracetamol te gaan gebruiken. Wel zal vaak de dagelijkse dosering naar beneden worden gebracht om zo wel een pijnstillend effect te kunnen bereiken maar zo min mogelijk medicatie in het lichaam te brengen. Het ongeboren kind zal dan ook minder van de pijnstiller binnenkrijgen, hoewel er geen nadelige gevolgen zijn opgemerkt bij ongeboren baby’s waarvan de moeder dit middel tijdens de zwangerschap heeft *gebruikt.
*