Op het moment dat er maar geringe hoeveelheden bloed vrij zullen komen bij een maagbloeding dan valt dit in veel gevallen niet eens op. Het bloed zal in zo’n geval gewoon worden verteerd en via de ontlasting vervolgens uit worden gescheiden. De ontlasting kan door de aanwezigheid van het bloed echter wel donkerder van kleur zijn dan normaal het geval is. Wanneer een dergelijke maagbloeding met een gering bloedverlies gedurende een langere tijd aan blijven houden dan zal er zoveel verlies van bloed op gaan treden dat er een tekort zal ontstaan aan ijzer in het lichaam. Hierdoor zal na verloop van tijd een ijzer-anemie ontstaan.
Als het daarentegen een grote hoeveelheid bloed is die men door middel van een maagbloeding verliest dan zal men een zwarte, teerachtige en kleverige ontlasting krijgen. Deze ontlasting heeft daarnaast een zeer typische geur en wordt ook wel melena genoemd. In een dergelijk geval dient men met spoed een arts te waarschuwen zodat men kan worden behandeld.
Zodra er immers ernstige maagbloedingen optreden dan zullen er verschijnselen ontstaan van shock. In een dergelijk geval bestaat eveneens de mogelijkheid dat men bloed op zal gaan braken. In dat geval is er sprake van een medisch spoedgeval en dient men zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te worden gebracht.
In tegenstelling tot wat veel mensen vaak denken hoeft een maagbloeding niet altijd samen te gaan met klachten van pijn. Indien dit voor de maagbloeding wel het geval is geweest dat had de betreffende patiënt waarschijnlijk last van een maagzweer of een ontsteking van de maagwand. Vooral de bloedingen welke ontstaan door het stuk gaan van spataderen in de slokdarm worden als berucht ervaren omdat deze niet alleen erg massaal kunnen zijn en niet in alle gevallen door medici kunnen worden gestelpt.
Een gastroscopie is een...