Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Pijn middenrif
Je middenrif is het kleine driehoekje dat je voelt als je boven je maag tegen de onderste ribben drukt. Naast de onderste ribben staat het middenrif ook in verbinding met het borstbeen en de lendenwervels. Het middenrif wordt ook wel middenbuik of diafragma genoemd. Bij pijn in het middenrif kan de pijn van het middenrif zelf afkomen, maar je kunt ook uitstralende pijn voelen. Daarnaast kan de pijn in het middenrif afkomstig zijn van overbelasting, een infectie of ontsteking maar ook door een verkeerde ademhaling.

De meest bekende uitstralende pijn die volgens de meeste artsen van het middenrif afkomstig is, is de pijn in de zij. Niet elke arts is het met de theorie eens. Artsen die deze mening wél zijn toegedaan zoeken de oorzaak in een veranderde ademhaling omdat men vermoeid raakt bij het sporten, hardlopen of wandelen. Dat een verkeerde ademhaling wel pijn kan doen in het middenrif bewijst een langdurige hik. Door de schokkende spierbewegingen van lucht ontstaat tevens overbelasting van het middenrif. Ook een harde klap van buitenaf kan pijn in het middenrif veroorzaken. Door het middenrif loopt de slokdarm naar de maag. Laat bij pijn na een harde klap of slag altijd je middenrif controleren als de pijn aanhoudt.

Als de aansluiting tussen slokdarm en maag niet goed is kan er maagzuur in de borstholte komen, hierdoor kunnen ontstekingen en infecties ontstaan die veel pijn kunnen veroorzaken. Ook kan er een scheurtje zijn ontstaan in de middenrif dat pijn veroorzaakt. Een bekende oorzaak voor pijn in het middenrif is een hernia. Een hernia bij het middenrif wordt een hernia diafragma genoemd. Bij een hernia kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. De pijn loopt van de onderkant van de ribben, het middenrif naar de borstholte, de slokdarm en de maag. Ook druk op het middenrif kan pijn veroorzaken, druk kan ontstaan door overgewicht of door langdurige zware hoestbuien. Bij een zwangerschap kan pijn in het middenrif ontstaan omdat het kindje tegen het middenrif aandrukt of trapt. Na een zwangerschap kan het middenrif zelfs verslapte spieren overhouden waardoor de kans op pijn in het middenrif groter wordt.

Bij een breuk in het middenrif zijn de symptomen aanhoudend maagzuur, opboeren, pijn in de bovenbuik, een branderige pijn in de borstholte en als men te lang wacht met naar de huisarts gaan, problemen met slikken. Veel mensen met een breuk in het middenrif hebben problemen met slapen omdat zij...

Het middenrif is een spierplaat die tussen de buikholte en de borstholte zit. Door het middenrif loopt de slokdarm naar de maag. In het middenrif kan een scheurtje of een breuk ontstaan. De locatie en de grootte van het scheurtje zijn medebepalend bij de behandeling maar ook bij de pijn...