Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Voedselallergie
Een voedselallergie is een vorm van een voedselovergevoeligheid. Hierbij krijgt de persoon die allergisch is klachten na het nuttigen van een bepaald voedingsmiddel dat een persoon die gezond is wel normaal verdraagt. Bij een voedselovergevoeligheid gaat elke allergische reactie samen met het activeren van het immuunsysteem. Alle andere reacties vallen onder de noemer niet-allergische voedselovergevoeligheid. De laatstgenoemde reacties staan beter bekend onder de term voedselintolerantie.

Een voedselallergie kan worden onderscheiden in IgE-gemedieerd en niet-IgE-gemedieerd. Bij een IgE-gemedieerde voedselallergie kan weer een onderverdeling worden gemaakt in primaire en secundaire- of kruisallergie. Een speciale vorm is de zogeheten anafylactische reactie. Dit betreft een acute, levensbedreigende allergische reactie. Anafylaxie is in de meeste gevallen *IgE-gemedieerd.
In* het algemeen komen voedselallergieen meer voor bij jonge kinderen dan bij volwassen personen, omdat bij kinderen het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld blijkt te zijn.

In het algemeen worden primaire voedselallergieën veroorzaakt door een gering aantal voedingsmiddelen. Bij kinderen zijn eieren, melk, pinda’s, noten en vis verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle voedselallergieën; bij volwassenen zijn pinda’s, noten, soja, tarwe, vis en schaal- en schelpdieren de meest belangrijke oorzaken hiervan. Eerder genoemde voedingsmiddelen zijn samen goed voor 90 procent van alle voedselallergieën. Verder komt eveneens allergie voor groenten en fruit relatief gezien frequent voor. Door dit kleine aantal soorten primaire allergenen zou men verwachten, dat een allergie eenvoudig te voorkomen zal zijn. Er zijn echter een paar redenen waarom voedselallergie toch een (toenemend) probleem betreft.

De voedingsindustrie gebruikt bijvoorbeeld de meest belangrijke allergieveroorzakende eiwitten. Men voeg deze bewust toe aan levensmiddelen, om de eigenschappen daarvan te kunnen veranderen. Zo wordt bijvoorbeeld melkeiwit aan yoghurt, soepen en sauzen toegevoegd, soja-eiwit aan hulpstoffen (zoals emulgatoren) en kippe-eiwit aan een groot aantal soorten banket.

Daarnaast kunnen de allergenen eenvoudig per ongeluk in de voeding terechtkomen. In de voedingsindustrie, waar diverse productielijnen onderling met elkaar in aanraking kunnen komen of grondstoffen niet volledig zuiver zijn en thuis, kan dit gebeuren kan voedsel van huisgenoten of het keukengerei de niet gewenste allergenen bevatten. Maar ook door middel van lichamelijk contact kunnen allergenen door worden gegeven zoals door het handen schudden.

Een voedselallergie voorkomen wil zeggen dat klachten niet zullen ontstaan. Bi een voedselallergie is dat minder goed mogelijk. Wel kan men trachten om de klachten te voorkomen of deze uit te stellen. Er is echter geen enkele garantie op succes. Men zou kunnen overwegen om op het moment dat men...

Het enige dat bij een voedselallergie eigenlijk kan worden behandeld, betreft de allergische reactie zelf. Met behulp van bepaalde middelen die de aanmaak van histamine kan de reactie als het ware verzacht worden. Er bestaat echter geen enkel medicijn om de allergie zelf tegen te kunnen gaan. Het enige wat...