Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Beginnen met lopen
Er zijn verschillende redenen waarom mensen gaan lopen. De een wil beginnen met lopen om aan een betere conditie te werken, dan ander heeft als hoofddoel het verliezen van gewicht. Aan de hand van je doel moet je voor je met lopen gaat beginnen een schema opstellen. Niet alleen kun je het lopen beter volhouden als je volgens een vastomlijnd schema met lopen begint. Je kunt ook een eigen doel per week vaststellen en zelfs een einddatum om naar toe te werken. Maak het einddoel niet onbereikbaar hoog, maar houdt dit redelijk binnen het bereikbare. Als je het door jezelf gestelde doel behaalt is de kans groter dat je een nieuw doel stelt en verder gaat met lopen.

Zorg voor goede loopkleding. De kleding moet passen bij de verschillende weersomstandigheden die wij hier kennen, de loopschoenen moeten comfortabel zitten en voldoende stabiliteit bieden om blessures te voorkomen. Loop vooral in het begin niet teveel dagen achter elkaar, maar voer langzaam het aantal dagen en de snelheid waarmee je loopt op. Leer jezelf vanaf het begin de goede loophouding aan, goed lopen wordt dan snel een tweede natuur. Wikkel elke stap vol af, van je hak naar je teen. Loop met een rechte rug, houd je ellebogen iets gebogen langs je lichaam met de handen op zijhoogte. Je hoeft niet met je handen te zwaaien of je schouders aan te spannen. Loop comfortabel en relaxed, vooral in het begin.

Neem voor je gaat lopen een lichte koolhydraatrijke maaltijd. De koolhydraten geven extra energie en verteren snel. Doe verschillende beenspieroefeningen om je beenspieren goed los te maken voor je gaat lopen. Ga langzaam van start, van wandelen naar looppas en hardlopen. Voel je ergens pijn of raak je buiten adem ga dan terug naar de wandelstand. Binnen een korte tijd is de wandeltijd terug gebracht naar nihil of bijna nihil. Neem je tijd voor de opbouw van je loopprestatie en de groei van je conditie. Als je loopt om af te vallen bereken dan dat je meer calorie├źn verbruikt dan gebruikt. Doe spieroefeningen op dagen dat je niet loopt.