Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Looptechniek
Voor iedereen die begint met lopen maar ook voor alle ervaren lopers is een goede looptechniek belangrijk. Met een goede looptechniek verklein je de kans op blessures maar ook andere lichamelijke klachten zoals rugpijn of zelfs ademnood. De houding van je lichaam is het belangrijkste bij de looptechniek. Als je van het begin af een goede houding aanleert komt de goede looptechniek vanzelf. Bovendien wordt een aangeleerde houding en looptechniek heel snel een tweede natuurlijke beweging.

Begin met klaar gaan staan in een normale rechte houding zoals je als kind al geleerd hebt. Hoofd recht, schouders recht, bovenlijf recht. Span geen extra spieren aan maar zorg er juist voor dat deze ontspannen en los zijn. Doe ademhalingsoefeningen om een compleet ontspannen houding te bereiken als dat zo niet lukt. Haal diep adem en adem rustig weer helemaal uit. Doe dit een paar keer tot je jezelf helemaal ontspannen voelt. Buig je knieën licht onder het lopen en let op dat je voeten bij elke stap de hele afwikkeling maken. Dit betekend voet optillen en vooruitplaatsen op de hak, vervolgens in een vloeiende beweging naar de tenen en de andere voet naar voor. De kracht bij het lopen moet uit je benen komen niet uit je bovenlichaam.

Over de armen bestaan wat looptechniek betreft verschillende meningen. Wel wordt uitgegaan van de armen langs het lichaam. De ellebogen licht gebogen en de handen op zijhoogte. Sommigen denken vervolgens dat het beter is om je handen op je tailleband of in je taille te plaatsen om te voorkomen dat je extra energie verliest door meebewegen van de armen en het bovenlichaam. Anderen denken dat je beter je armen dicht langs het lichaam kunt meebewegen. Door uitproberen ontdek je snel welke armhouding voor jou de beste is. Doe voor je gaat lopen altijd eerst een warming-up om je spieren warm te maken, hierdoor loop je soepeler. Zorg dat je voldoende drinkt, en eet na het lopen een lichte maaltijd. Dit klinkt misschien onlogisch als je wilt afvallen maar de spieren hebben deze energie nodig om te herstellen na het lopen. Het voorkomt spierpijn.