Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blessures bij het lopen
Als je gaat lopen ben je vaker beter bedacht op pijntjes, steken en andere ongemakkelijkheden die blessures kunnen veroorzaken. Mensen die al langere tijd hardlopen, joggen en dergelijke worden vaak onvoorzichtiger waardoor blessures sneller kunnen ontstaan. Hoewel men vooral in het begin last kan krijgen van steken in de zij of rugpijn krijgt de ervaren loper andere pijnen en blessures. De blessures bij lopen komen hoofdzakelijk in de benen *voor.

Er* zijn erge- en minder erge blessures. Spierverrekkingen komen regelmatig voor, maar ook scheurtjes in de spieren of in het peesweefsel, ontstoken pezen of ontstekingen aan het peesblad. De blessures bij het lopen worden vaak veroorzaakt door overbelasting of door verkeerde schoenen op de grondsoort waar men loopt. Door goede training en gerichte oefeningen kun je de spieren sterker maken en voorbereiden op verschillende ondergronden. Ook belangrijk om blessures bij het lopen te voorkomen is een goede warming-up. De spieren moeten warm zijn en soepeler lopen voor een grote prestatie geleverd kan worden. Na elke intensieve sportieve prestatie hebben de spieren tijd nodig om te herstellen. Ook door onvoldoende hersteltijd kunnen blessures ontstaan.

Blessures bij het lopen kunnen van de voet tot aan de billen ontstaan. Bij plotselinge overbelasting kan een kuitverrekking ontstaan. Van de hiel tot de tenen loopt de peesplaat, deze kan bij overbelasting zelfs ontstoken raken. Ook gevoelig voor ontstekingen is de achillespees. Pijnklachten kunnen ontstaan rond het scheenbeen. Bij een lopersknie voel je brandende pijn achter en om de knieschijf. Ook kan er een blessure aan de knie ontstaan door wrijving, de pijn kan uitstralen naar het onderbeen. Bij bijna alle blessures die bij het lopen ontstaan heb je verschillende fases waarin de pijn op een andere manier ervaren wordt. In de eerste fase ontstaat de pijn tijdens of na de prestatie en trekt vervolgens weer weg. Bij doorlopen wordt de pijn constant en kunnen stijve gewrichten ontstaan na een rustperiode, zoals opstaan in de ochtend. Bij blessures kunnen de pezen beschadigen. Als de pijn niet verdwijnt dan kun je het beste na ongeveer twee weken de hulp van een arts inroepen.