Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Opwarming voor het lopen
Voor je gaat lopen, en eigenlijk voor elke sport is de opwarming, ofwel zoals deze beter bekend staat de warming-up belangrijk. Bij de warming-up ofwel opwarming van de spieren worden de spieren soepeler waardoor de kans op blessures voor een groot deel verkleind wordt. Je kunt de opwarming voor het lopen met oefeningen op de plaats doen of als inleiding op het hardlopen. De fase waarin je bent op je loopschema is hierbij belangrijk. Door aan het eind van het lopen teruguit te werken en langzamer af te sluiten verzorg je ook een goede cool-down, ofwel afkoeling van de spieren.

Ben je nog een beginner dan zijn oefeningen meestal beter. Je kunt hierbij een keuze maken uit diverse beenspier oefeningen. Zorg wel dat je zowel de spieren op de bovenbenen als de spieren bij de onderbenen oefent. Voor het enkelgewricht is een zwakke plaats bij startende lopers. Als je klaar bent met de oefeningen ga je in looppas naar de startplaats. Hier kun je eventueel nog verschillende stretchoefeningen doen om je achillespezen en kuitspieren voor te bereiden. Wil je als opwarming van de spieren voor het daadwerkelijke lopen, meteen met een loop-voorprogramma beginnen. Ga dan van start met een rustige wandeling en voer dit op naar snelwandelen. Neem tien minuten de tijd voor de opwarming. Als je wilt kun je hierna toch nog eerst stretchoefeningen doen om de spieren voor te bereiden. Neem de goede houding aan voor de juiste looptechniek voor je met het echte lopen begint.

Als je al langer loopt dan kun je de opwarming voor het lopen opnemen in het beginschema van het loopprogramma zelf. Dit betekend dat je eerst een paar minuten ingewandeld, vervolgens jogt en daarna overgaat in het hardlopen. Wil je ook eerst stretchoefeningen doen, doe dit dan na de opwarming. Ga vervolgens vanuit de goede loophouding van start. Ga in de laatste vijf minuten van je schema weer terug naar een rustig tempo. Sluit je loopprogramma af met het stretchen van je spieren. Denk hierbij niet alleen aan de benen maar ook aan de armen en het *bovenlichaam.
*