Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Tips om afstanden die je loopt te vergroten
Als je begint met lopen dan kun je het beste beginnen op een laag tempo en korte afstanden. Het eerste waar men vervolgens aan werkt is het opvoeren van het tempo. Om de spieren te blijven prikkelen en de conditie verder op te bouwen is het belangrijk om op een gegeven moment de afstanden die je loopt te vergroten. Je kunt de afstanden vergroten door je zelf uit te dagen. Maak een schema met een einddoel. Ga uit van ongeveer zes weken voor drie kilometer meer. Zorg altijd voor een goede warming up. Er wordt meer spanning op je spieren gelegd. Bouw ook langere afstanden langzaam op om blessures te voorkomen.

Leg per week verschillende routes vast die telkens wat verder weg liggen. Bewaar de beste of mooiste route voor het laatst. Je kunt zelfs een verrassing voor jezelf in plannen aan het eind van de lange afstand. Je kunt jezelf uitdagen door een bepaald aantal kilometers binnen een bepaalde tijd proberen te halen. Doe geen horloge om maar kijk op de vertrektijd- en aankomsttijd thuis. Verwacht geen olympische scores maar probeer wel om je eigen tijden te verbeteren. Een competitie element geeft vaak extra energie en doorzettingsvermogen.

In het begin kan constant hardlopen op langere afstanden teveel zijn. Vergeet niet dat je ook de korte afstanden hebt op moeten bouwen. Wissel af door eerst je normale afstand, min vijf minuten hard te lopen. Wandel of snelwandel vervolgens tien minuten en voer het tempo opnieuw op. Je kunt ook beginnen met joggen van langere afstanden en vervolgens steeds sneller gaan lopen tot je weer op je eigen tempo bent. Luister vooral goed naar je lichaam. Inmiddels heb je genoeg ervaring om te weten wanneer je spieren aan het overbelasten bent. Neem tijd om te stretchen als je spierpijn voelt opkomen. Rem af als je buiten adem dreigt te raken. Drink voldoende, liefst water. Op langere afstanden transpireer je meer. Ook bij dehydratie gaan je spieren pijn doen. Blijf letten op je loop- en ademhalingstechnieken, deze zijn het belangrijkste voor een goede loop.