Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Beginnersfouten bij het lopen
Dat bewegen gezond is, daar zijn we het allemaal over eens. Ook weten we dat lopen een goede manier is van bewegen. Steeds meer mensen pakken hun trainingsschoenen of sneakers uit de kast en beginnen enthousiast aan de eerste stevige looppartij. Omdat we in combinatie met het lopen ook een stevig lichaam willen creëren gaan we naast het lopen ook een intensief dieet volgen. Bijna het hele zojuist geschreven stukje staat vol met de meest bekende beginnersfouten bij lopen.

Het plan om gaat te lopen is prima. Je mag hierbij zelfs je voedingspatroon aanpassen om wat meer gewicht te verliezen. Zo lang je maar niet vergeet om ook wat te eten na het lopen. Je energie en uithoudingsvermogen voor het lopen kun je opschroeven door het eten van koolhydraten voor je vertrekt. Een paar oude schoenen uit de kast trekken is de grootste beginnersfout. Vooral bij het lopen heb je goede schoenen nodig. Je moet een goede voetafwikkeling kunnen maken, de hakhoogte moet goed zijn en er moet een goed dempingpercentage in de schoenen zitten. Oude schoenen zitten gemakkelijk en zijn vaak al uitgelopen. Juist hierdoor kunnen blessures ontstaan, de schoenen moeten goed en stevig om de voet zitten om voldoende ondersteuning te geven.

Begin nooit met een stevige eerste looppartij. Lopen moet je opbouwen, vooral als je dit nog nooit hebt gedaan. Door overbelasting kunnen blessures ontstaan. Bovendien houd je het niet lang vol als je jezelf vanaf het begin uitput. Begin met een half uur lopen in een normaal tempo. Voer het tempo per week op tot je het hardloopniveau hebt bereikt zonder buiten adem te raken. Verleng vervolgens de looptijden. Zo bouw je niet alleen langzaam conditie op maar ook sterkere spieren. Bovendien blijf je door telkens de limiet te verhogen ook gewicht verliezen. Vergeet niet dat lopen vanaf het begin vooral leuk moet zijn. Neem vanaf het begin de goede houding aan. Dit betekend lopen met een rechte rug, je ellebogen iets gebogen met je handen op zijhoogte, niet te grote stappen met een goede hak, plat, teen afwikkeling van de voet.