Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
 Crunches

Crunches worden uitgevoerd om van buikvet en ophopingen van vet op de heupen af te komen. Bij crunches worden tevens verschillende spieren geoefend, waaronder de spieren in de rug. Je kunt crunches zelf uitvoeren maar ook iemand vragen om je voeten vast te houden. Doe je zelf je crunches zet je voeten dan vast onder de bank, een stoel of bijvoorbeeld je bed. Crunches gaan tamelijk snel en om een goed resultaat te krijgen is het belangrijk dat je voeten op de grond blijven staan.

Om crunches uit te voeren ga je plat op de grond liggen. Trek vervolgens je knieƫn licht omhoog tot je voetzolen plat op de grond kunnen staan. Leg je handen losjes achter je hoofd, haal diep adem terwijl je de buikspieren zo ver mogelijk aanspant, dit doe je door visueel je navel naar je rug te trekken. Kom een klein stukje met je bovenlichaam van de grond zonder hulp van je handen, ongeveer in een boog van dertig graden. Zak terug tot net boven de grond en ga weer terug omhoog. Deze beweging moet je met je buikspieren aangespannen zo snel- en zo vaak mogelijk herhalen. In het begin kom je waarschijnlijk niet verder dan vijf maal. Adem langzaam door je neus uit terwijl je plat gaat liggen. Je voeten moeten de hele tijd plat op de grond blijven staan.

Als je de crunches goed onder de knie hebt en deze gemakkelijk kunt uitvoeren dan kun je de crunches verzwaren. Door je voeten hoger te plaatsen is het aanhouden van de dertig graden hoek moeilijker. Ook kun je in plaats van je handen achter je hoofd je armen gestrekt en iets gespreid, naast je lichaam leggen. Tegelijk met het aanspannen van je buikspieren til je de armen een stukje van de grond. Je zult merken dat bij het uitvoeren van de crunches je de spieren in je bovenarmen automatisch ook aanspant. Verhoog niet de gradenhoek waarmee je de crunches maakt, crunches zijn geen sit-ups. Wel kun je proberen om de snelheid waarmee je de crunches maakt te verhogen en het aantal crunches per keer.