Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dumbbells

Dumbbells is de Engelstalige benaming voor de fitnessattributen die wij beter kennen als halters. Hoewel we geneigd zijn om alle gewichten dumbbells of halters te noemen bestaat er wel degelijk verschil. Dumbbells zijn attributen die met één hand hanteerbaar zijn. Je kunt dumbbells kopen met verwisselbare gewichten en dumbbells met vaste gewichten. De staaf, of halter waarmee men de dumbbells vasthoudt is kort van stuk. Gewichten met een lange staaf voor twee handen worden barbells genoemd en gewichten met een gebogen handvat worden kettlebells genoemd. De dumbbells zijn bedoeld voor het verstevigen van de armen en het bovenlichaam en het versterken van de spieren.

Met de dumbbells kunnen verschillende spieren of spiergroepen getraind worden. Natuurlijk is het gewicht dat je kiest bepalend voor de impact van de dumbbells. Begin altijd met lage gewichten als je nog nooit met dumbbells geoefend hebt. Opbouwen is niet alleen belangrijk voor de spieren maar ook voor het opbouwen van je conditie. Je voorkomt spierpijn, spierkramp en beschadigde spieren, bovendien is het belangrijk dat je spieren telkens een beetje meer energie nodig hebben. Spiergroepen kun je trainen met dumbbells door het uitvoeren van gecombineerde oefeningen. Het vaakst worden dumbbells gebruikt voor het trainen van de biceps, triceps en de onderarmspieren.

Om de spieren in je armen te trainen is het belangrijk dat je de dumbbells afwisselend onderhands- en bovenhands hanteert. Maak veel draaiende bewegingen bij het trainen van je onderarmen. Buig- en strek de armen, je moet de spieren voelen aanspannen en ontspannen. Er zijn verschillende soorten dumbbells in verschillende soorten, gewichten en materialen. Op sportscholen en in fitnesscentra hebben ze meestal zowel vast- als losse dumbbells in alle gewichten. Ook vanwege de hygiëne en stabiliteit worden hier meestal de metalen dumbbells gebruikt. Voor thuis fitness worden vaker de wat lichter, vaste dumbbells gekozen. Deze dumbbells zijn voorzien van een kleurige coating. De kosten van de lichtere dumbbells liggen een stuk lager dan de dumbbells in sportscholen en fitnesscentra. Wil je thuis fitnessen met dumbbells voor spierengroei of om af te vallen dan zijn de korte halters met verschillende losse gewichten aan te raden.